World health organisation.

Nu en sak som kom fram på Lillos senaste läkarbesök.

Vi pratade ju om hennes ätning. Om man räknade från när hon skulle ha fötts så var hon inte fullt sex månader gammal vid besöket. Och vi fick frågan om hur det kom sig att vi fortfarande flaskmatade så mycket, fastän Lillo visat intresse för att äta vanlig mat.
"Vi har försökt hålla oss till den flytande födan, för man ska ju inte börja med smakportioner förrän barnet är sex månader" svarade jag.

Vår läkare tog sig lite för huvudet och sa att de rekommendationerna kommer från WHO och riktar sig till länder där man inte har tillgång till säker mat. Dietisten fyllde i med att det inte är så att barn under sex månader inte klarar av att äta vanlig mat.

Jag kände mig förvånad. Var är det som det har gått fel? Vårt folkhälsoinstitut rekommenderar ju att svenska föräldrar väntar med smakportioner tills barnet är sex månader fyllda. Och alla broschyrer och vår BVC-sköterska är inne på samma spår.
Om det var så att det istället var bröstmjölk man rekommenderade under sex månader, då kunde man gärna ha varit tydlig med det. För jag vet att boobjuice är nyttigt. Men, fick vi höra, det är ju inte heller tillräcklig föda för alla barn.
"Det finns de som inte med den bästa viljan i världen kan föda upp sina bebisar på flytande kost."

Så dumt! Här har jag haft dåligt samvete när vi gett Lillo puréerna som hon har gillat så mycket, har hållit tillbaka för att jag var rädd att hon inte mådde bra av det. När vi i själva verket skulle ha gjort som Lillo ville och kört på järnet.

Kommentarer

Anonym sa…
Dom ändrade på 6 månaders rekommendationen för ett tag sen, för när Grim föddes så var det 4 månader. Men vi tog det rätt lugnt med smakportionerna, i den takt Grim ville helt enkelt. Han började inte äta "riktig" mat förrän av var runt 6-7 månader så ni behöver inte oroa er. Pratade med vår BVC sköterska om detta och hon sa att det är ju faktiskt barnet som bestämmer. Om lillo visar alla tecken på att vilja ha mer, ge henne mer. Sen så började vi blanda ersättning med vanlig välling när Grim var ca 6 månader och det gick som en dans. Blanda som sagt först, annars kan det vara svårt att få dom att vilja dricka vällingen =P
Malin sa…
Hah! Det där trixet med att blanda välling och ersättning tänkte N ut idag. Fast nu kanske vi skippar välling helt. Lillo verkar planera att sluta med flaska, och den var nog aldrig hennes pryl.