Inte så tacksam över detta.

Den fina ideella organisationen Rättviseförmedlingen gör gott här i världen. Men deras senaste efterlysning gällde en illustratör som kunde göra uppdrag för just Rättviseförmedlingen. Gratis.
När jag läste det och såg hur folk glatt tipsade om kunniga, kreativa potentiella gratisarbetare blev jag trött. Nog tänkte jag mig att just Rättviseförmedlingen skulle vara schyssta i sin egen verksamhet. Ersättningen behöver inte handla om någon supersumma. Men att efterlysa duktiga, erfarna illustratörer och inte erbjuda någonting alls, det funkar inte.

Enligt en undersökning jag såg har illustratörer i Sverige svårt att få lika mycket i ersättning för en illustration idag som de fick för tio år sen. Och det känner jag igen mig i. Det är redan så kärvt. Många duktiga människor jobbar med något annat än illustrationerna för att få en bra ekonomi. För den stora majoriteten av illustratörer är det svårt att tänka sig hur det skulle kunna bildas tid och möjlighet att jobba gratis. Och har man varit verksam en tio år så går det inte att räkna de gånger man har blivit tillfrågad om man vill göra något utan betalning. För att få synas och för att få skriva en rad i sitt CV. Som erfaren illustratör undrar man sardoniskt, när är det meningen att alla de där gångerna då man syntes, fick göra reklam för sig och fick skriva något i CVt ska börja ge utdelning i något annat än fler gratisuppdrag?

Kommentarer

Malin sa…
Ja. Alltså, de har ju säkert inte nån superdjup inblick i illustratörers förutsättningar, men känslan man får är "lite tröstlöst". Tyvärr.
JennyB sa…
Som vanligt får jag lust att fråga dem, vänligt men lite strängt, om de brukar be tandläkare, bredbandsinstallatörer, taxichaffisar, poliser, rörmokare, cateringkockar med flera att jobba gratis. Så de får syynas lite.

Det är specifika yrkesområden som drabbas av detta, t ex illustratörer, skådespelare, webdesigners och caféanställda. Jag förstår att folk blir bittra.
Malin sa…
Ja. Någon skrev att en webdesigner kan i alla fall återanvända koden. Men en illustration blir förbrukad. Det tänkte jag på många gånger när någon ville ha min serie i sin tidning gratis. Att den serien går inte att använda igen sen, då har man blåst det där roliga man hittade på, på en gång och utan att få betalt.
Men jag vet att många branscher har gått samma väg som illustrationsbranschen. Folk bara får det jobbigare, kan aldrig ha semester, får mindre ersättning än året innan och så vidare. Det är inte okej.
Anonym sa…
I couldn't resist commenting. Well written!

My weblog book ra testen
Anonym sa…
Simply desire to say your article is as astounding. The clearness for your
post is just excellent and that i can assume you're an expert in this subject. Well together with your permission let me to snatch your RSS feed to stay updated with drawing close post. Thanks a million and please keep up the enjoyable work.

Also visit my website; http://alamona.org/index.php?do=/profile-8251/info
Anonym sa…
I got this website from my buddy who shared
with me regarding this website and at the moment this time I am visiting this web page and reading very informative
posts at this time.

Review my homepage; book of ra kostenlos f�roid