När folk inte kan hålla isär saker.

Jag tycker det här fenomenet är så konstigt. Vissa människor, jag har fått för mig att det är ganska många, som gillar en person eller en grej kan inte acceptera att den personen eller grejen kan vara något annat än helt och hållet BRA precis hela tiden.

En gång kände jag en människa som var intresserad av den gamle mystikern Aleister Crowley och blev tipsad om en bok om honom. När jag sa till den Crowleyintresserade människan att Crowley inte bara var en gammal mystiker utan även en gammal sexist, som skrev att kvinnor saknade individualitet, blev människan arg och började protestera. Jag förstod inte. Gick det inte att beundra Crowleys excentriska bedrifter samtidigt som man såg att han, precis som många gubbar födda på 1800-talet, var en riktig manschauvinist?

Detsamma gäller på många områden. Folk som gillar vad Julian Assange gjorde med Wikileaks kan inte acceptera att killen även kan ha varit ett slemmo. Då blir det nån slags kortslutning. Folk som gillar att ladda ner film och musik på datorn kan inte kan acceptera att filmskapare och musiker går miste om inkomst på grund av det. Alltså, okej om man är medveten om det och får dåligt samvete och önskar att det fanns en lösning, men att förneka att det förhåller sig så? Det tycker jag är underligt.
I egenskap av serienörd vet jag att de flesta medelålders serieintresserade män beundrar serieskaparen Hergé, som gjorde Tintin. Nu är det så att det finns en skamfläck i denna Hergés bibliografi och det är en liten bok som heter Tintin i Kongo. Den är nämligen nån slags rasistisk skapelse där afrikaner beskrivs på ett så kallat gammalmodigt sätt. Det har till och med varit en rättegång där det reddes ut om Tintin i Kongo var hets mot folkgrupp, eller något sånt. Och jädrar i min lilla låda, som det kan låta på forum och grejer om nån påpekar att Hergé var rasist. Nej nej nej, det kan inte vara så!!! Hergé har ju gjort bra serier! Och om man har gjort någonting bra som folk gillar, då kan man aldrig, aldrig ha gjort någonting dåligt eller varit elak.
Ungefär så tänker jag att folk resonerar. Klart är att det är ganska dumt i många situationer, för man måste ju inte köpa allt bara för att man gillar nån liten grej som folk har gjort. Frågan är väl varför det är svårt.

Kommentarer

Jag vet inte om "påpeka att Hergé var rasist" är helt relevant (ja, jag vet att jag är en mer än medelålders gubbe) därför att den är gjord i en tidsålder där den gängse uppfattningen om Afrika såg ut ungefär så där. Den gjordes 1930 och Hergé var bara strax över 20. Det var tre år efter ljudfilmen kom - för övrigt med en vit man med svartmålat ansikte som skulle sjunga jazz - och 30 år innan Belgien skulle släppa kolonin Belgiska Kongo.

Hergé tyckte inte själv att albumet var relevant när han senare förstod mer av hur världen såg ut. Han försökte uppdatera några saker när albumet uppdaterades 1946 men sedan uppdaterade han det aldrig mer som han gjorde med de andra albumen. Han ansåg själv att det var bortom all räddning.

Så frågan är om albumet kan återtryckas eller inte. Inte om det är bra eller relevant för vår tidsålder. De andra albumen kan med fördel läsas som god underhållning än idag men Tintin i Kongo är mest intressant som tidsdokument. Vore det inte Hergé som gjort det vet jag inte om det skulle ha återtryckts öht.

Men Hergés "brott" är att han föddes 1907.
Malin sa…
Ja, visst har du rätt i att tidsandan var annorlunda. De flesta människor är födda i början av 1900-talet har fått med sig såna värderingar. Men det är ju ändå rasism.

Själv är man ju också färgad av sin tidsålder, men uppenbarligen finns det folk som försöker bryta ner fördomar och förtryck som finns i samtiden. Och om inte såna hade funnits så skulle vi aldrig ha fått nån utveckling och vi skulle inte sitta och tycka att det känns fel att Pippi Långstrumps pappa är negerkung över folk som hoppar som apor och så vidare.
Vad är det för poäng med att driva en tes om att Hergé var rasist i en tid när 100% av befolkningen i så fall var rasister? Det intressanta var väl att han reformerade sig tidigare än andra.

Malin sa…
Jag driver ingen tes. Det är bara ett exempel på hur folk har svårt att se två saker samtidigt och det finns många såna exempel.