Dagistankar.

N bad mig slänga iväg en ansökan om dagisplats. En ny värld. Med första barnet har man ingen koll på vilket datum man ska skriva att man vill ha plats. Vilka är fördelarna eller nackdelarna med att välja januari eller nån gång mitt under terminen? Nå, enligt den vänliga kvinnan i kundtjänsten så ska jag skriva första april om jag vill ha in barnet första april och inte hålla på lalla med någon taktik för att hamna bra till i kön. Sen visade det sig att man fick önska vilket ställe barnet ska hamna på också. Ny värld igen. Hur ska jag veta vilket dagis eller vilken dagmamma som är bra? Rangordnade från ett till tre på lösa grunder, med hjälp av minnesbilder av samtal jag och N har haft och uteslutningsmetoden.

En grej. Jag är av någon anledning negativt inställd till att dagis ska kallas för förskola. För att jag tycker att barn ska få vara barn. Måste de in i skolan vid ett års ålder? På en av förskolornas hemsidor stod det "vi undervisar barnen följande tider". Alltså, undervisar? Jag tycker att det är jättebra att det finns koll på att personalen på dagis inte är dum i huvet, att de har utbildning och en bra värdegrund med jämställdhet och rättvisa. Men kan inte barnen bara få leka och rita? Är det grupparbeten också eller?
Det är möjligt och troligt att jag kommer att ändra åsikt eftersom det här är helt baserat på mina vulgära fördomar.

Det är så svårt det här med folks slentrianmässiga klagomål över hur länge föräldrar har sina barn på dagis. Tydligen finns en förskola nånstans som anpassat sig efter föräldrarnas behov och har en del barn tolv timmar åt gången och anordnar fredagsmys. Ryktesledes förstår jag att det har framställts som att kunden var nån överklassmamma som tjöt att det var såååå skönt att laga middag utan barn kring benen. (Pappa Överklass är inte intervjuad, för han är ute och inkasserar sin bonus, spelar golf och umgås med kaffeflickor.) Men i verkligheten vet jag ju att de som måste ha sina barn på dagis längst är föräldrarna som har minst pengar över eller är ensamstående. De måste ju jobba med sina slitiga jobb och sen är de lika trötta som barnen på kvällarna.

Kommentarer