Sånt här gör mig förstörd.

Det här barnet har fått för lite mat.

Då tänker jag på att jag mer än en gång har hört folk säga att Sverige borde sluta med bistånd. Jag tror inte att de som säger det själva förstår vad det är de står och häver ur sig. De menar att Sverige har egna medborgare som behöver hjälp i första hand. Jag har hört en tant säga att Sverige är också ett u-land och fortsätta ihärdigt att hävda det, oavsett motargument.

Sverige har såna som kallas fattiga. Då pratar man  om relativ fattigdom, alltså att man tjänar mindre än 60 procent av medianinkomsten.

Men nöden i Sverige ser ju inte ut som nöden i biståndsländerna. I Sverige har de fattiga människorna kanske inte råd med en mobiltelefon. Men till och med de med lägst inkomster har snarare problem med övervikt än med undervikt. Vi lever i ett samhälle med överflöd. Barn svälter inte ihjäl här eller dör av sjukdomar som är hur lätta som helst att bota. Vi som bor här har bara haft tur i livslotteriet.