Sånt här gör mig förstörd.

Det här barnet har fått för lite mat.

Då tänker jag på att jag mer än en gång har hört folk säga att Sverige borde sluta med bistånd. Jag tror inte att de som säger det själva förstår vad det är de står och häver ur sig. De menar att Sverige har egna medborgare som behöver hjälp i första hand. Jag har hört en tant säga att Sverige är också ett u-land och fortsätta ihärdigt att hävda det, oavsett motargument.

Sverige har såna som kallas fattiga. Då pratar man  om relativ fattigdom, alltså att man tjänar mindre än 60 procent av medianinkomsten.

Men nöden i Sverige ser ju inte ut som nöden i biståndsländerna. I Sverige har de fattiga människorna kanske inte råd med en mobiltelefon. Men till och med de med lägst inkomster har snarare problem med övervikt än med undervikt. Vi lever i ett samhälle med överflöd. Barn svälter inte ihjäl här eller dör av sjukdomar som är hur lätta som helst att bota. Vi som bor här har bara haft tur i livslotteriet.

Kommentarer

Frida sa…
Tycker inte att Sverige borde sluta med bistånd till fattiga länder, det är en bra sak som ska värnas om och fortsättas med. Vad jag tycker Sverige borde bli bättre på, är att satsa mer på att ta hand om dom invandrare som kommer hit och jobba mer med integeringen. Såg ett inslag för nån vecka sedan där arbetsförmedlingen har kombinerat yrkesutbildningar med språk inlärning. Vem som än kom på den briljanta lösningen borde få medalj, för det är ju ett perfekt sätt att få ut invandrare i arbetslivet :)
Malin sa…
Jag håller med!