Det är som att

det här landet är smartare än någonsin samtidigt som det är dummare än någonsin.

Det pågår så mycket utvecklingsarbete för jämställdhet, jämlikhet och inkludering. Massor av människor är klokare än nånsin. Och de jobbar mer än någonsin tidigare för att göra livet bättre för fler.

Samtidigt ökar främlingsfientligheten och vissa vill helt enkelt inte förstå någonting. Jag är intresserad av mekanismerna bakom.

Jag vet att en ekonomisk kris ofta orsakar att rasism och nationalism blommar upp. Jag har också hört Carl Sagan säga att vi fortfarande lever med evolutionära rester i den mänskliga hjärnan som ger en benägenheten att stänga ute främlingar och blint följa en ledare.

Jag undrar om det finns några framgångsrika sätt att få någon som inte alls är intresserad av att ändra på sin inställning att bli mer öppen? Jag vet att man extremt sällan ändrar någons ingrodda åsikt i en så kallad "debatt". Men jag deltar ändå i såna ibland, bara för att visa att alla inte tycker som dem.

Kommentarer