Uppenbarligen

är det "senare i livet" nu, för jag läser böcker.

Mitt senaste intresse är: pengar. Först läste jag Andreas Cervenkas lilla bok "Vad är pengar?" som precis som undertiteln lyder förklarar allt om världsekonomin jag inte vågat fråga om. Det var en mycket rolig bok som jag rekommenderar. Inte visste jag att banker kunde skapa pengar ur tomma intet, att pengars värde inte är kopplade till nånting utan bara byggs upp på förtroende. Det här förklarar hur de kan tjäna pengar på mitt bolån. Alltså, de hade inga pengar när de bestämde sig för att låna ut dem. På så sätt kan de tjäna pengar på bara räntan. De behöver inte bry sig om att få tillbaka hela det stora lånet, liksom. Och så vidare, med mera. På måndag såg jag att Vetenskapens värld ska handla om samma sak, det ska jag titta på.

Sen läste jag skräckisen "Guldsot" av Bengt Hermele. Låg som klistrad. Det är ju som det västa avsnittet av lyxfällan man kan tänka sig. Berättelsen om hur Röda korsets insamlingschef Johan af Donner under tio års tid förskingrar ungefär lika mycket pengar som han har i lön med hjälp av falska fakturor. Mycket fascinerande.

Annars håller vi på att förbereda för visningar nästa vecka. Städning, rensning, inhandling av flyttkartonger och så vidare. Hörs!Kommentarer

Janna sa…
Ytterligare lästips: Making Money av Terry Pratchett. Spinner det där med banker, pengars värde och "the trust in gold" några varv till... ;D
Malin sa…
Hå! Underbart tips. Har inte läst den. Och älskar ju Pratchett.
Sara H sa…
Rusta har bästa flyttkartongerna. Lagom stora, håller bra, billiga och så är det flyttfåglar på :) Dagens tips!
Malin sa…
Tack!
Har inte vågat köpa på annat ställe än Clas Ohlsson efter att ett sånt där billighetsställe hade kartonger som gick sönder när man bar dem. Men jag kom inte ihåg vilket ställe det var. Bra bra!