Barnets sömn.

Jag har en fråga, typ.
Jag vet inte om det är en fördom som baserar sig på att bara föräldrar till morgontidiga barn skriver på facebook eller om det är sant, men jag har fått för mig att det kanske är lite vanligare att barn vaknar tidigt på morgonen än att de ligger och drar sig.

C har alltid varit morgontrött och kvällspigg. Det är inte så konstigt och redan innan vi skaffade unge hade jag och N svårt att föreställa oss att vi skulle få ett sånt där barn som vaknar när korna ska mjölkas. Om vi inte använder väckarklocka funkar det så här hos oss: Jag och C vaknar av oss själva vid nio och går upp. Vid tolv försöker jag söva henne, det går med lite övertalning. Hon sover ungefär en timme. På kvällen tycker vi vuxna att det är lagom om C lägger sig klockan halv åtta, åtta. Det tycker inte hon, hon är vrålpigg och ligger och sjunger, studsar och vrider sig i sängen tills man ger upp och går upp ett tag igen. Hon somnar vid klockan tjugoett.
Stryker man lunchvilan går det däremot bra för henne att somna vid åtta.

Det kanske låter som ett ickeproblem, samt ointressant. Grejen är att Samhället inte bara hjälper oss att komma ombord på bussen med barnvagn, utan också medverkar till att familjens tider anpassas efter kontorstid och att folk, vuxet folk, kan bli lite knäppa om de ungefär aldrig får umgås på tu man hand. Till exempel hade det varit okej att C var vaken till nio ifall jag och N hade kunnat vara vakna till tolv tillsammans och prata, planera och se på Community. Men eftersom han går upp sex för att åka till kontoret så måste han gå och lägga sig typ klockan tjugotvå. Plus att man inte hade hunnit plocka ihop skiten som C hade dragit fram under dagen och så vidare och så vidare så att hälften av kvällstiden går åt till det.

Lösningen på problemet, som har funkat nu i tre dar, är att jag ställer ett larm och jag och Tjallan stiger upp klockan åtta på morgonen. Fast vi inte vill. Det ligger inte naturligt för oss. Men det funkar jättebra. C kan både vila på dagen och somna i tid på kvällen. Frågan är väl bara om det är typ normalt att behöva ställa klockan för att få upp barn, om det är bättre för henne att få sova ut på morgonen eller om det finns nån annan lösning? Du, förälder som vet, dela med dig.