Ett tillfälle

i Sunderbyn på hösten 2011. Jag hade noterat att Cs syrgasslang inte blivit utbytt på ett par veckor, fastän den skulle bytas en gång i veckan. Alltså, enligt lappen som vår patientansvariga undersköterska hade tejpat upp på väggen ovanför Cs skötbord. När en sköterska, inte den patientansvariga, kom in påpekade jag det.
"Hennes slang här har inte bytts ut, fast den ska det."
"Nej... den där tror jag de har bytt" sa sköterskan.
"Nej, det har de inte."
"Jo, men det där tror jag de har gjort. Sen går det ju inte att veta hur länge den har suttit, för övrigt."
"Jo, det går" sa jag. "Datumet när slangen byttes sist står på den här lappen här." Jag höll upp slangen där en liten vit tejpbit var fastklistrad med ett datum på. Sköterskan svarade inte, utan gick ut. Hon kom inte tillbaka.

Det där med att slangarna för syrgas och sondmatning användes längre än de skulle var regel. Så småningom förstod vi att de som fick hålla reda på när de skulle bytas var vi, jag och N.