Folsyra och förklaringar.

Goda nyheter om folsyra i DN. Folsyra är ju det där vitaminet som minskar risken för ryggmärgsbråck hos barnet i mammas mage, grejen är bara att mamman måste ha ätit det redan innan hon blev gravid.

När jag och N planerade att försöka föröka oss gick jag till barnmorskan och hon sa åt mig att äta folsyra. Hon uttryckte sig så här, "det är bra att äta folsyra om man vill bli gravid".
Det där är knäppt. Ibland förstår man inte de verkliga orsakerna till att något är viktigt, för att den som vet inte förklarar. Och man frågar inte, för man antar att man förstår. Jag antog att folsyra var bra för fertiliteten, för att öka chanserna att bli gravid. Och jag började inte äta folsyra, för jag hade ingen brådska med att bli gravid. När jag väl var gravid (en månad senare) läste jag på Internet vad folsyran egentligen var bra för. Alltså att se till att barnet inte föds med en allvarlig missbildning.

Sånt där. Jag vet inte om vårdpersonal blir less på att prata ibland, men jag tycker bara det gör en sån skillnad som vårdtagare, anhörig eller vad man är, att få förklarat varför en del saker är viktiga.
"Ät hela kuren antibiotika, även om du mår bättre innan den är slut, det är viktigt" säger ju något. Men "... för annars kommer några bakterier att vara kvar och bli resistenta och du blir sjuk igen och kan aldrig bli frisk" ger lite mer intryck.

Hur som helst, skönt att folsyra inte verkar öka risken för cancer och då vore det ju sweet om folk bara kunde få i sig det utan att ens veta om det.