Från smisk till hen på 50 år.

Män har det inte lätt. Alldeles nyss var mansrollen faktiskt så här:

Ha ha ha ha ha! Det här får man ju inte skratta åt. Den är en av sextio exempel på kvinnor som smiskas i serier från vår närtid. Och det är ju hemskt. Hemskt roligt.


Nina Hemmingsson ställer ut på Seriegalleriet i Stockholm just nu och jag tycker hon är ett geni, och  jag sprider den här bilden utan att ha frågat.

Nä, nu ska jag bli lite allvarlig, den man som har problem med alla kraven på jämställdhet och jämlikhet i det här SAMHÄLLET är vanligen en som inte har någon hög status, fastän han själv är man. Han blir sur, för han har fått höra att han alltid har haft det bäst tack vare att han är man. Men det har han inte märkt något av själv. Han har till exempel inget bra jobb. Sen hade han inte så lätt att skaffa flickvän, heller. Och inte har patriarkatet serverat honom några ess att slita fram ur rockärmen, typ häftiga kontakter, en lyxbåt eller ett snobbigt efternamn. Och nu ska ännu fler ha del av kakan, nä fy bubblan, JAG DÅ, NÄR SKA JAG FÅ KAKA etc

Kommentarer

Sådana där smiskscener var rätt vanliga i filmer när jag var liten och jag minns att jag frågade mamma vad det gick ut på. Det såg ju inte ut som i någon relation som jag kände till. Nu minns jag inte riktigt hennes svar - det var väl som vanligt alldeles för smart och ironiskt för ett litet barn.

Så jag vet inte hur relevanta de egentligen är. Det kanske är någon anglosaxisk kulturtradition.
Malin sa…
Hej! Om du fick in män-som-smiskar-kvinnor i din teve så är det ju relevant för oss i Sverige, kan man ju säga.

Sen är det ju intressant att tänka på världen även bortom Svea rikes gränser, det finns inga brandväggar som stänger ute sexistisk kultur. Varken före eller efter internet, menar jag då.
Jag var väl mer inne på att om jag som barn upplevde det som konstigt så var det antagligen konstigt här.
Malin sa…
Okej! Ja det är ju tur att vi har upplevt att det är konstigt, för det är ju verkligen skitkonstigt! Vuxna kvinnor som får smisk! Ha ha! Förlåt. Som en karikatyr av könsmaktsordningen.
Anonym sa…
Både i ældre dannske og amerikanske film er der tit scener med kvinder, der kommer over knæet og får smæk (smisk) af mænd. Det er som oftest foranlediget af at kvinderne har slået dem først, og dengang som nu synes jeg det er helt i orden, at manden gør gengæld ved at give hende - som regel den kvinde han elsker - en endefuld. Og i de fleste tilfælde fører det til forsoning og sex mellem dem.