Hur barn får röra sig ute.

Pratade just precis om att när jag var liten fick jag promenera själv till skolan, från och med första klass. Nu är det som att det inte händer. Känner du några sjuåringar som får lämna hemmet ensamma?

Här skriver Karin Rebas om hur barnens digitala vanor hör ihop med deras begränsade rörelsefrihet.

"Som åttaåring hade farfarsfar George Thomas tillåtelse att gå en mil från hemmet för att fiska. I samma ålder fick farfar Jack röra sig ett par kilometer i olika riktningar. Hans dotter,Vicky, fick som åttaåring röra sig fritt i närområdet – gå på egen hand till parken eller skolan. Fjärde generationen, åttaåringen Edward, rör sig knappt utanför den egna trädgården på egen hand."

Kommentarer

Men eller hur?

Man är ju dock en produkt av sin samtid så att låta kids springa omkring som man själv gjorde när man var liten känns ju tyvärr rätt barockt nu.

Kommer ihåg att man kutade omkring på egen hand nere på gården redan när vi bodde på Tuna och då var jag nog inte äldre än 4-5. Vettefan om det går till så numera?
Malin sa…
Det tror jag nog inte att det gör. Och du har rätt i att det känns konstigt att tänka sig frispringande barn nu för tiden. Men ändå rätt skönt att veta att barn teoretiskt kan klara sig själva och vara mera självständiga än vi tror ute (i miljöer utan biltrafik och sånt alltså).