Malin tipsar om behåar.

De stora feministiska tänkarna Caitlin Moran, Karins konstgrepp och Malin Svedjeholm har kommit fram till samma sak. Obekväma underkläder är ett hinder i kvinnors liv. Enligt mig är dagens standardunderkläder för dam på samma planhalva som äldre tiders snörliv, obekväma och onödiga skönhetsplagg. En strukturell dumhet. Dagens ämne är behå.

I samband med mitt barns födelse insåg jag hur dumt det mesta i livet var. Eller åtminstone behåar. Jag tog varenda obekväm och otillräcklig behå jag ägde och kastade dem i soporna. HA HA HA HA HA. Först hade jag väl egentligen inte på mig någon behå alls, men idag bär jag behåar som ser ut så här.

Abecitas "lilla undret". Rosetten kunde de ha skippat.
På bilden har den osynliga bröst i sig. Men den är två saker, praktisk och skön. Se bilden av baksidan längre ner: behån kommer i en enda del. Den är gjord av stretch. Man kränger på sig den. Sedan är den där. Inget kan lossna eller haka lös eller haka fast, rasa av, rasa ur. Behån är inte till för att trycka upp och förstora eller göra våld på brösten. Den formar sig efter brösten.

När jag brukade bära vanlig behå, alltså en tjock och stoppad bygelbehå, var det ett jobb att få kläder att se snygga ut. Bara vissa behåar funkade under tröjorna och de använde jag om och om igen förstås. Underkläder var som regel anpassade för urringade plagg, kanske? Det fanns något som hette t-shirtbra, som skulle vara en stoppad bygelbehå som inte syntes under en tröja, men den syntes ändå förstås, för alla stoppade behåar har tjocka kanter. Jag gick jämt och ständigt omkring med en knölig och spännande topografi frampå tröjan, som alla andra vanliga kvinnor också går omkring med. 

En stor skillnad med enkel, sömlös, icke stoppad behå är följande: Alla mina tröjor, toppar, klänningar, tunikor och skjortor går alltid att använda. Jag ser plötsligt minst dubbelt så välklädd ut, utan att ha köpt några nya kläder. Jag har bara bytt ut behån under. Alla kläder sitter rätt. Alla kläder blev snyggare tack vare att jag inte har en tjock och obekväm behå som knölar till alltihop.

Evas underkläder. Åååh.