Multiversum.

Jag var tvungen att lägga ifrån mig min stickning ett par gånger igår, när det blev spännande i berättelsen om den kosmiska väven. I senaste Vetenskapens värld, som ligger ute på Svt play, handlade det om teorin om multiversum.

Tre olika vetenskapliga teorier pekar åt att vi lever i ett multiversum, alltså att det finns massor av andra, oändligt många universum utanför vårt eget universum.

När jag var liten trodde jag att det här med att vårt enda universum är oändligt måste innebära att det finns andra jordar någonstans i rymden som är precis som vår och dubbelgångare som är som kopior av oss allihopa. Eftersom allt måste upprepas till slut. Men nej, jag fick lära mig att det inte är så, för vårt universum bara är oändligt på det sättet att man kommer tillbaka till samma ställe om man åker nog långt bort. Alltså, det finns ingen början och inget slut. Men den här teorin om multiversum innebär tydligen äkta oändlighet med tvillingjordar och dubbelgångare precis så där. Det innebär att det finns en exakt kopia av dig någonstans och någon som är precis som du, fast med någon liten skillnad, typ hen är hönsfarmare. Och en jord där dinosaurierna inte dog ut, utan fortsatte att härska glatt.

Det finns många sätt att reagera på det där. En del blir ledsna, för att de inte är unika. Jag tycker det känns ganska tryggt. Att ifall det där stämmer så finns allting. Allting finns verkligen. I något annat universum som vi tyvärr inte kan besöka så tog jag körkortet på första uppkörningen.