Om för tidigt födda barn.

Elva dagar innan C föddes hade hon fått sina första alveoler, lungsäckarna som gör att kroppen kan ta upp syre. Enligt svensk definition var hon ett foster och skulle ha börjat kallas för barn först en månad senare, vid vecka 28. Men när fostren behagar att födas extremt mycket för tidigt så kallas de alltid för barn ändå.

Jag skrev sakligt och kort om C i bloggen efter att hon hade fötts och avslöjade inget här om dramat bakom kulisserna. Men ett barn som föds i vecka 24 har oerhört stora utmaningar framför sig. Hennes chanser att överleva var 50 till 70 procent och många barn får också men för livet, cp-skador till exempel. Men C var så stark och vi hade sån tur att hon tog sig igenom allt med läkarnas och sköterskornas hjälp. Bara tack vare att hon fick den utmärkta vård som hon fick i Umeå, som faktiskt är den bästa neonatalvården i Europa, så slutade allting så här bra.

Om vi skaffar ett andra barn vill jag inte vara med om den resan igen. Det går inte att förutsäga något om hur det kommer att gå för mig som individ, men läkaren jag pratade med berättade lite statistik ur sin egen erfarenhet. Graviditeter brukar kunna förlängas med hjälp av olika ingrepp, men om man tittar på hur det brukar se ut kommer det inte att räcka till. Det vi troligen kan vänta oss om vi skaffar ett till barn är att det kommer att behöva intensivvård. Det betyder andningshjälp och sondmatning, övervak, larm, mediciner, nålar och smärta. Risker. Ett till omoget immunförsvar. Här på 1177 kan du läsa mer om vad för tidigt födda barn riskerar.