Trolleri med siffror.

I Dagens nyheter förra helgen skrev två representanter för Svenskt näringsliv en debattartikel. "Resurserna till vård, skola och omsorg fortsätter att öka" hette den. Med grafik visar de hur antalet kronor som går till välfärden har ökat för varje år, även under den borgerliga regeringen. Jag betvivlade inte siffrorna men läste inlägget noga för att hitta ledtrådar till hur dessa fakta går ihop med rapporteringen kring den krisiga situationen i vården och skolan.

Jag jobbar ju själv inom offentlig sektor som anställd och kom ihåg introduktionsföreläsningen. Hur dyrt det var bara varje kommunanställd skulle ha en extra krona i månadslön var något som togs upp som exempel. Kostnaderna för välfärden blir ju större för varje år, även om inte en krona extra läggs på verksamheterna. Personalens löner ska ju stiga som alla andras, åtminstone lite grann. Kunde det vara det som förklarade paradoxen?
Jag väntade med spänning på en replik på debattartikeln. Ingen skrev någon, men DN själva granskade frågan och skrev i helgen reportaget Pengarna till välfärden går ofta till löner. Tack DN!