Förbjudet för flickor att prata med andra flickor i barnböcker.

Stolt över följande bravad i jämställd barnuppfostrad:
Jag har fått in "hon" i Cs värld.
Efter att C hade börjat i förskolan började hon säga att hon skulle "rita gubbe". Nu säger hon ibland även "rita gumma". Och det kan lika gärna hända att gosedjuret är en hon som en han när hon leker. Jag har tänkt på det medvetet, att inte bara säga och läsa och leka "han" alltså. Som jag tagit upp tidigare har vi fokuserat på att få en bra balans i vem som är huvudperson i barnböckerna vi läser också. Det ska vara samma fördelning som i ett slumpmässigt statistiskt urval av personer i verkligheten. Ungefär hälften hon, hälften han och några hen, alltså.

Har dock ett problem med våra böcker med flicka som huvudperson. Flickan i fråga är ofta den enda flickan i boken. Det är som att författaren kände sig taskig nu när hen gjorde hjälten till en tjej och slängde in en han som sidekick, så det inte skulle bli för mycket. Eller också skulle det vara härligt normbrytande med närvarande pappor och så, men bildar samma tråkiga mönster ändå.
Exempel från vår bokhylla:

Lilla Anna och Långa farbrorn
Mimmi och kexfabriken
En fågeldag
Leni är ett sockerhjärta
Leni är en bebis
Gittan och gråvargarna
Gittan och älgbrorsorna

Det är flicka och killkompis/farbror/pappa/bror. Herregud, hur svårt ska det vara? Kom igen nu, din jädra skribent, skriv hon två gånger.

Tar GÄRNA emot fler tips på barnböcker med flera flickor.

Kommentarer

lmd83 sa…
Det är en spännande värld, barnboksdjungeln!! Många böcker som är bra på riktigt, och förmodligen fler som är "men hur i hela friden tänkte de här?".
Ska hålla utkik i storstan :)
Malin sa…
Ja, de böckerna som jag har i listan är också jättebra, alltså som berättelser. Men nog skulle jag gärna vilja att inte tjejer uteslöts från bra berättelser. Tack för utkik, jättebra! :)
JennyB sa…
Attans! Det var riktigt svårt att komma på några böcker med den premissen. Men jag vet att flera Astrid Lindgren-berättelser klarar testet: Allrakäraste syster, Mirabell, En natt i maj, Prinsessan som inte ville leka, m fl.
Malin sa…
Astrid! Börjar böla bara jag tänker på Astrid. Tack för tips, Jenny.
Unknown sa…
Siv sover vilse! och gittan gömmer bort sig har mer kvinnliga personer. och Nattbarn av inger edelfeldt, men den är lite läskig (tycker jag).

jag läste nicke nyfiken igår där de stolt deklarerade "den KVINNLIGA borgmästaren.". tänkte surt om de hade en manlig också, eller vad som var grejen. Strök ordet, som tur var kan de små inte läsa än.
JennyB sa…
Kom på ett tips till! Tudda Galumpan av Kerstin Backman, en av mina barndomsfavoriter.
Lagom läsålder typ 7-9, så, eh, om några år. Men iaf. :)
Sliven sa…
Peggy och Molly
Molly Mus bilderböcker
Allrakäraste Syster
Bebis Nyfiken m.fl (man får inte veta om det är en flick- eller pojkbebis)
Majas alfabet m.fl
Malin sa…
TACK allihopa! Ni är bäst!