Det här argumentet.

"Marknaden styr."
Det används för att ursäkta dumheter. Argumentet irriterar mig, eftersom det är ologiskt. Nu senast läste jag det i en artikel om komediklubben RAW, som inte betalar vissa som uppträder.
"Marknaden styr" kommenterade en person via facebook. Om det går att få folk att uppträda utan betalt, genom att trycka på med att någon annan kommer ta deras plats på ett ögonblick och det här är Sveriges vassaste humorscen, ja då är det rätt att inte betala.
Du. Det är vi som är marknaden, fick jag lust att skriva.
Vi bestämmer hur vi vill att det ska vara, här i världen. Inte om jordbävningar eller meteoritnedslag kanske, men om just marknaden bestämmer vi, för vi har hittat på den. Vi finns inte till för att göra allt vad den egensinniga och helt självständigt agerande marknaden vill. Den är ingen drake som vi måste offra oskulder åt. Det är tvärt om. Marknaden finns till för oss, vi behöver inte alls stå med låtsat bakbundna händer och sura och strunta i att ge folk bra betalt. Ifall en klubb som har omsättning på 34 miljoner har lust att ge sina komiker ett symboliskt gage kommer marknaden inte alls att säga något om det.