IPCC.

Du kanske har sett att FN:s klimatpanel IPCC släppte en ny delrapport igår? Den visar att vi är på väg in i en svår framtid. Temperaturhöjningen på jorden vid slutet av århundradet kommer att vara fyra grader ifall vi inte drastiskt minskar våra utsläpp. Och det innebär bland annat att delar av jorden "blir obeboeliga".
Obeboeliga.
För att hejda höjningen av medeltemperaturen vid två grader måste vi dra ned på utsläppen av koldioxid globalt och massvis inom fyra eller fem år. Det är alltså fortfarande möjligt att undvika det värsta scenariot.

Men det är så här:

Lennart Olsson, professor i geografi vid Lunds universitet, är övertygad om att det rent tekniskt går att begränsa uppvärmningen till två grader.
– Men jag är extremt pessimistisk vad gäller vår politiska förmåga. Som det ser ut nu är vi på väg mot fyra grader, och utsläppen accelererar snarare än planar ut.
Ur DN.

Som person med klimatångest är jag oerhört lättad över att det pratas om klimatförändringarnas allvar i medierna och skrivs i våra största tidningar. Den här senaste delrapporten har alla länder godkänt. Alla vet hur det är nu, liksom. Det är känt, det är ute. Nu gör vi något, eller hur. Hela delrapporten är på 2 500 sidor, men det finns en 40-sidig sammanfattning för beslutsfattare.

Jag är jätte- jättespänd på nästa delrapport från IPCC, som kommer att handla om hur de nödvändiga utsläppsminskningarna kan göras.

Och det här:
– Även om det kan kännas som att mina val inte betyder så mycket i det stora hela är det otroligt viktigt att vi alla prioriterar klimatfrågan nu. För om inte vi gör det kommer inte heller våra politiker att göra det, säger DN:s vetenskapsredaktör Maria Gunther.