Islamofobi.

Idag gick jag och N och åt lunch på jätte- jättecharmiga Nordansmak, Luleås ekologiska butik och kafé. Om du åker till Luleå måste du gå på Nordansmak. Och när du kommer dit kommer du att förstå vad jag tycker är charmigt.
Allt i butik samt servering är eko och/eller lokalproducerat.
Sopplunch - alltid vegetarisk och jättegod med underbart bröd. (Stenåldersbrödet dock innebar för många nötter på ett och samma ställe, som när en kille är för snygg: bara jobbigt.)
Inredningen är gjord av gamla saker, byggt och hopplockat av sånt som redan fanns.
Folket har snygga färger på sig.
ÖVERRASKNINGSFÖRELÄSNING:

Vi som gillar miljön gillar även mångfald. Uppenbarligen. Det kändes helt rätt när en föreläsning om islamofobi drog igång mitt i lunchen. Föredragshållaren tog upp både generellt om islamofobin, hur kan man tänka kring den, hur man ser att den finns etcetera. Och det märks på skildringar av muslimer i nyheter och fiktion som är till största del är negativa och handlar om terrorism såväl som på undersökningar vid jobbsökning där diskriminering kunde visas. Sedan gick föreläsaren ner på lokalnivå.

När den kommande moskén på Hertsön började planeras kom det fram en störtflod av hat och hot. Men föreläsaren berättade också att när en sådan islamofobi vaknar kommer det en motreaktion i form av ett stort stöd och ja till mångfald, gemenskap och tolerans. Det gjorde mig himla glad.

Tips för att verka mot islamofobi i vardagen var: ta diskussionen när islamofobiska och rasistiska resonemang dyker upp, "även i jobbiga familjesituationer". Det är vanligt att resonemang om muslimer är mycket förenklade, nyansera frågan och ta ner den i verkligheten istället.

Det sista jag tar med mig från föreläsningen är att muslimerna som grupp behöver organiseras för att få makt. "Ge muslimer makt" var en fras som tydligen hade väckt reaktioner.