Min spaning ur tidningen Vårt Luleå:

Även jag älskar kött

Okej, svensken vill inte sluta äta kött helt och hållet. Men måste hen äta mer kött för varje år som går? Enligt Jordbruksverket fortsätter köttätandet att öka och 2013 var ett nytt rekordår, då en genomsnittlig person konsumerade 85,5 kilo kött.

Att äta så mycket kött som svensken gör är inte bra för hälsan. Men jag tänker också på att köttmiddagarna på dina tallrikar bidrar mer än vad du kanske tror till klimatförändringarna.

Jag älskar kött. Alltså, jag älskar smaken av kött. I min familj äter vi därför gott och vegetariskt fem av veckans dagar. Och på helgerna lyxar vi med goda kötträtter. Jag gillar att äta bacon, men jag behöver inte äta bacon eller annat kött varje dag. Bara genom att avstå kött under en av veckodagarna skulle du kunna minska dina utsläpp av växthusgaser väsentligt. Eller fortsätt äta kött varje dag, men halvera mängden av kött i rätten. Det handlar inte om en bokstavstrogen veganism, utan om kilo koldioxid. Att på ett eller annat sätt få i dig mindre kött kan bli ditt sätt att ta ansvar för framtiden.

Min dotter är två år. När hon är 50 år menar forskarna att hon kan leva i en värld med tätare värmeböljor, högre havsnivå och en svårare matsituation. Hon växer dock upp i Sverige. De barn som bor i andra delar av världen kommer att uppleva mera direkta hot på grund av det nya klimatet, till exempel torka och översvämningar.

Med tanke på den stora positiva effekten som följer med en kost med mindre kött önskar jag att våra politiker skulle våga låta skolköken servera vegetarisk mat en dag i veckan i skolan och förskolan. Jag tror inte att Luleås ungar skulle säga nej till plättar.

Läs hela tidningen här.