Tro, fakta och värdering.

Jag tycker mycket om fakta. Jag är ingen expert på följande, men jag tycker om tanken på att beskriva saker sant och utan värderingar. Värderande är att säga till exempel "ljuset var underbart", alltså man tycker att ljuset som kom in genom gardinen var super awesome härligt. Det säger ingenting om ljusets egenskaper, det är sannare att säga "ljuset skiftade i gyllene och grönt, som i en skog". Sen lämnar man upp till var och en att göra sig en uppfattning om hur underbart det var.

Det gäller också i hög grad när man pratar med barn, det är så mycket mer korrekt och sant att säga "tröjan har en katt på sig" än att säga att tröjan var fin, häftig, gullig etc och överföra värderingarna på barnet (något jag ändå gör ca 1 000 000 gånger om dagen).

Efter C känns tro, religiös tro, främmande. Jag tycker mycket om den fysiska verkligheten, vetenskap och forskningen kring hur världen hänger samman och sånt får inte plats i religion, den handlar inte om något sökande efter kunskap, tvärt om. Jag tycker ju om naturen och en sak som är skön med miljöpolitik är att den handlar om fakta. Om vi gör A händer B, vi behöver X för att Y.

I serien the Tudors, när folk bråkade, dödade varann och lät sig brännas på bål för någon fråga inom religion - alltså, det slog mig som så dumt och ämnesmässigt tråkigt att jag inte orkade engagera mig. Religion är en diskussion som inte kan leda någonvart, oavsett vem som vinner den. Allt pratet och tänkandet saknar betydelse i verkligheten, det gör inget konkret, skapar ingen förbättring för våra förutsättningar till ett gott liv, förbättrar inte sociala förhållanden, strukturer eller miljö. Är religion värsta metadiskussionen?

Alltså, andlighet är väl jättefint, men varför måste utövarna bindas fast i orimliga tankenät... 

Under besöket från Jehovas vittnen i lördags hade jag svårt att hålla en neutral min när representanterna i normal samtalston pratade om att de tror på djävulen och sånt. Det är ju verkligen konstigt, alltså, vuxna människor... Och det är påtagligt hur meningslös och utan mål deras verksamhet är. Det handlar bara om att värva fler medlemmar för att bli fler medlemmar. Som också kan sitta och tro på djävulen. 
Det är hur som helst mycket långt ifrån vad jag vill syssla med nu, att bidra till någonting positivt som gör skillnad.