Utdrag ur min dagbok om pengar i kulturen.

Jag skriver inte bara blogg utan ibland vanlig dagbok också. Det här är ett inlägg som jag har skrivit på temat pengar i kulturen. Det fick jag lust att dela med mig av.

"Det har blivit sämre ganska snabbt också.
På 80-talet: en historia. Serietecknaren Cecilia Torudd gjorde en serie som många tyckte om. Ett förlag gav ut böckerna och pengar trillade in. Så småningom blev Cecilia miljonär. MILJONÄR. Miljonär, på att teckna serier, som många tyckte om. 
Källan på detta är en komisk krönika i Amelia som Torudd skrev när jag var i tonåren och som handlade om att banken hade börjat ringa samtal med undertexten att bara någon som är lite korkad i huvudet har en miljon på ett vanligt bankkonto. 
Jag klippte ut den krönikan och hängde upp på min vägg. För C Torudd var en av mina förebilder och min bild av hur det var att leva som serietecknare kom också från såna berättelser. Att man jobbade med serier på ett härligt kontor och blev rik.
(Bearbetar)
---
Och nedmonteringen av alla såna möjligheter kan väl härledas till den såkallade Nixonchocken, när president Nixon på 70-talet klippte sambandet mellan dollarn, världens reservvaluta, och guld. Dags igen för världens jävla krisekonomi, bubblor på bubblor som spricker och skulder som tillsammans är större än alla pengar som finns i världen. Och att det blir sämre för alla vanliga människor överallt, hela tiden."

Tankarna på pengar, allt lägre ersättningar och frågor om att jobbagratis var så som alltid närvarande bland serietecknarna under helgen i Stockholm.

På den eviga frågan om varför serietecknare ombeds att jobba utan ersättning vill jag inte bara svara att det är "för att vårt jobb är roligt", utan sätta det i ett större perspektiv: Det är för att vi lever i en tid då bankerna har möjlighet att skapa mer pengar ur ingenting och det leder till att de pengar som finns blir värda mindre och mindre för varje år. Samtidigt slimmar alla organisationer ner mer och mer varje år för att göra större vinster år för år. Och vi i kulturen och många andra får det allt svårare på olika sätt.

Kommentarer