Varför röstar så många på högerextrema partier just nu?

Den frågan ställdes igår på valvakan till en författare som skrivit en bok om högerextrema partier. Jag tyckte hennes svar var så grunda:

"Väljare är mera otrogna nu för tiden. De hoppar mellan olika partier. De bestämmer sig i sista stund."

Jaha? Men det säger ju inget om varför de väljer just högerextrema partier när de i sista stund plockar en valsedel ur stället. Alltså, om folk bara vore allmänt obeslutsamma skulle det väl inte se ut som att jaha jahopp, ska jag ta tre små rätter eller currykyckling, nej jag väljer att kocken tar ut en mentalsjuk clown som får hugga mina bordsgrannar i ansiktet med en gaffel.

Alltså, jag vill ha en analys av varför spärrarna till öppen främlingsfientlighet och destruktivitet försvinner, för en sån stor del av väljarna. Rasism är något vi gemensamt har varit överens om är fel, du vet som samhälle. Vad orsakar både generellt och i en individs liv att man slutar att hålla med om det?

Där var ju Alexandra Pascalidou mycket bättre på att sätta saken i ett perspektiv, nämligen den ekonomiska krisen och något kring hur populism och främlingsfientlighet och felriktade protester historiskt brukar öka i såna.

Manligheten, tänker jag också. Inte män, utan mansrollen. När SVT visade diagram över hur män respektive kvinnor sympatiserade visade det sig att det är kvinnorna som har dragit fram de stora och välbehövliga framgångarna för miljöpartiet och Fi. Och inom Sverigedemokraterna var männen i stor majoritet. Kvinnor har kortare avstånd till, om jag generaliserar, att tänka på kollektivet, det bästa för alla och inkludering tack vare att sånt engagemang stöttas av de egenskaper som ingår i den kvinnliga könsrollen. Det är oerhört positivt. Mansrollen i sin ursprungliga form hjälper inte män på traven till att tänka empatiskt, tvärt om.

I DN skriver de att "de etablerade partierna har svikit väljarna". Men vad är det som gammelpartierna skulle ha gjort, som hade kunnat hindra en sån här utveckling på riktigt? Det är ju inte bara att hitta på ett spetsigt budskap inför EU-valet. Det är kanske inte ens att ha "hanterat krisen" bättre. Det måste vara något ännu djupare än så. Att ha tagit ansvar för framtiden.

Kommentarer

L sa…
Väl skrivet!
Nicklas sa…
Ja, verkligen!
Malin sa…
Tack L!!

Nicklas: <3