Bloggbehov.

Hej! Jag läser boken Lasermannen av Gellert Tamas. Ser likheter mellan Ausonius och Breivik. Båda fåfänga, ansåg det viktigt med gammaldags status, pengar, guldklockor etcetera. Rasister. 
En grej som berör mig: hur Lasermannens offer bemöttes, t.ex. hans första offer David, blivande antropologistudent tillika flykting från Eritrea. När han blivit skjuten i höften vägrade folk hjälpa honom. En man i en Volvo sa till exempel att han inte ville smutsa ner sätena i sin bil med blod och körde iväg. 
Andra offret Sharam blev skjuten i käken. Han fick inte tala under den första tiden efteråt, kunde bara använda teckenspråk. Polisen som förhörde honom på sjukhuset passade i den situationen på att ganska utförligt berätta för Sharam hur mycket problem "ni iranier" ställer till med. 

Jag är glad över internet, all tillgång vi har till utbildning, medier och kunskap. Här hemma följer vi Almedalsveckan och tänker på och pratar om politik och värderingar. På 1930-talet kunde nazismens lögner och vilseledande propaganda få ett stort genomslag, men informationssamhället känns som ett skydd mot det.

Igår började vi se en film om en historieprofessor som föreläste om diktaturer. De hittar alltid sätt att begränsa folkets tillgång till kunskap, information, skolgång och utbildning. Filmen handlade egentligen inte om det, utan om att den hör professorn hittade sin exakta dubbelgångare. Ganska spännande faktiskt. Men sen avbröt vi för att C vaknade och påstod att hon hade ont i benet och så låg hon och gnydde hela natten. Växtvärk kanske?

Kommentarer