Trypofobi.


Jag är förbluffad över att läsa om min konstiga fobi i Dagens nyheter. Det är Fredrik Strage som tar upp detta viktiga i samband med en analys av äckligheten hos valrossens porer. Ja, sådär är det! Finns något outsägligt äckligt med massa små hål tillsammans. Vanligtvis är det snabbt övergående, men en gång när jag hade sett en ituskuren majskolv hamnade jag i ett skov av trypofobi som gjorde att jag började fundera på om inte mellanrummen mellan löven i björkar var lite läbbigt. Det sjönk lyckligtvis undan.
Relaterat: folk som är rädda för trassel av ledningar och folk som är rädda för rotvältor. Vet dock inte om sånt har något namn.

Kommentarer

Anonym sa…
Såg något igår som har gett mig rysningar tills ah, fortfarande. Googlade ordet och jag kan med de mesta utom på huden. Är såååå fruktansvärt vidrigt att de kliar :s :s
Anonym sa…
Ganska vettigt att vara rädd för rotvältor, de är ju livsfarliga att hamna under om de "välter tillbaka" igen. Likaså trassel med el-ledningar, farligt i fel händer.
Malin sa…
Anonym nummer 2: Näe, det finns de som får obehag av hur rotvältor och trassel med ledningar ser ut, asså. Men du kanske menar att det har en faktisk evolutionär funktion.
:)