Rymden.

Alltså finns det, finns det, något bättre än elementvarma mjukisbyxor en kall novemberkväll?

Det är rätt kallt här nu. Tretton grader. Jag unnar mig att se på nyinspelningen av Cosmos och dricka Mariestad.

I morse hoppade jag på bussen tio i sju. Det har börjat komma upp julbelysning här och där. Genom bussfönstret såg jag en ljusslinga virad runt en stor buske, som en spiral. De svarta grenarna som höll upp slingan bara anades. Det var jättefint och det fick mig att tänka på galaxer och mörk materia. För så är det väl att de lysande stjärnorna i alla galaxer skulle skingras och spridas likt treåringar på en utflykt till biblioteket om det inte vore för att gravitationen från en massa mörk materia håller ihop dem, stjärnorna alltså.

CERN skriver på sin webbplats att vanlig materia, atomer och sånt, bara uppgår till 4% av universums innehåll. Mörk materia utgör 26%. Vad jag tänkte när jag läste det var: berätta nu för mig vad resten är. För nu är jag jädrigt förvirrad.

Jaha, mörk energi. 

Kommentarer