Hållbar konsumtion i vardagen.

Det är mellandagsrea, eller hur? Jag har inte besökt den. Jag vet faktiskt inte vad jag skulle köpa om jag åkte ut. Det har inte fallit mig in att besöka rean.

Äh. Det här är svårt att få en bra övergång till, men jag tänkte skriva om hur jag har fått till ett miljövänligt sätt att köpa saker här i livet.

När jag blev medveten om hur farliga klimatförändringarna är blev jag rädd. Jag blev också mån om att ställa om min konsumtion, för att minska mitt bidrag till problemet. Det jag handlade mest var nog kläder. Samt faktiskt el. Jag är en stor elkonsument eftersom jag älskar internet, har en smartphone samt dator och skrivare och så vidare. Jag äter även mat.

Mindre nyproducerat

När det gäller klädinköp hade jag en vana förut, en slags kravlös hobby som gick ut på att besöka butiker. Jag njöt av det. Jag tyckte om att titta på kläder, det var inspirerande och avslappnande. Jag bestämde mig för att ändra beteende. Jag slutade att strosa på stan och övergick till att surfa på Tradera. Där väljer jag kläder som inte är nya från butik, utan begagnade. Jag handlar fortfarande kläder från Monki, men de har inhandlats av någon annan. Det är så onödigt att jag ska köpa en nyproducerad kofta när det redan finns en kofta som någon annan vill bli av med.
Syftet med att köpa second hand är inte att göra klipp och spara pengar, men det blir ändå så. Plaggen är alltid billigare än i butik. Min gamla vana att gå i butiker för att fördriva tiden är borta, jag gör helt enkelt inte sånt. Förstås köper jag vissa plagg nyproducerade ibland, men sånt där förstår du ju. Obs, det finns ju fysiska butiker med begagnade kläder också.

Kvalitet i sladden

För ett par år sedan surfade jag och N in på vårt energibolags hemsida och beställde miljömärkt el. Det känns oerhört bra, skitviktigt skulle jag vilja säga, att vi inte bidrar till eldning av kol. Det är förstås ändå viktigt att inte slösa energi hemma i onödan med datorer som står på och så vidare, men om vi gör sånt är avtalet om förnybar el en lättnad. Jag vet inte vad el kostar, men våra inkomster har varierat och jag har aldrig reagerat på priset på elen. Det spelar förstås ingen roll eftersom syftet med avtalet är att sluta bidra till klimatförändringarna, inte att spara pengar. Om vind- och vattenkraft kostar mer än kolkraft, så är det helt klart väl investerade pengar.

Nötbollar

Ns ingång till ekologisk mat var att sluta med gift, alltså att försöka minska ner på gifter och tillsatser i maten vi får i oss. För mig var motivet klimatet. Oavsett vilken orsak vi väljer så hjälper vi både miljön och oss själva genom att försöka få ihop en helekologisk matkasse varje gång vi handlar. (Vi har väl inte lyckats med det hittills, alltså, på grund av utbudet. Alla produkter finns inte ekologiska i varje affär.) Att äta kött varje dag bidrar också till både klimatförändringar och ohälsa, så vi införde vegetariska dagar under veckorna. Kostnaden för vår gudomliga mat? Alltså, att äta veggo är billigare än att äta kötto, men att köpa enbart ekologisk är säkert dyrare än att köpa allting av billigaste variant. Så, det där kan nog vara lite olika. Hur som helst så borde jag säkert ha placerat stycket om maten överst, eftersom att minska på kött i maten är det mest effektiva sättet för en familj att få ner sitt CO2-avtryck. Det är så bra. Det är så himla bra.

Kommentarer