När närproducerat ställs mot ekologiskt.

Hej nyfiken1 som har kommenterat den här artikeln om närproducerad mat. Du skrev så här:
Tyvärr är folk överlag alldeles för dumsnåla för att begripa att ens egen omgivning gynnas av att köpa närproducerat. "Ekologiska" produkter transporterade från andra sidan jordklotet har man exempelvis fått för sig skulle vara bättre för miljön.
Jag vill berätta lite om det. Vad som avgör hur en livsmedelsprodukt påverkar miljön är främst vilka metoder och maskiner bonden använder, inte var i världen produkten har framställts. Det beror på att transporterna är en så liten del av miljö- och klimatpåverkan. Så ekologiskt framtagen mat från andra länder kan alltså vara bättre för miljön än närodlade produkter. Lyckligtvis finns det företag i Norrbotten som jobbar både nära oss och erbjuder ekologiskt, till exempel Norrmejerier och Blomfeldtsgården. Det är som en stor win!

Mer frågor och svar om närproducerat kan du läsa hos Naturskyddsföreningen.

Kommentarer