Snygg och ful del 1.

Tanja Suhinina skriver om snygghet som strategi för att få respekt och bli tagen på allvar i sin blogg.

Jag har mycket kluvna känslor. Tanja har medvetandegjort hur kvinnors sminkning och strävan efter konventionell snygghet leder till att de blir lyssnade på och uppfattas som mera kompetenta. Hon använder strategin som ett sätt att uppnå samma mål som hon når genom att bråka, men utan det negativa.

Jag har alltid haft en relation till snygghet och fulhet. En kluven relation. När jag var 16 år gick jag på tivoli. Jag hade klätt mig som en snygg tjej i en lång klänning som hade knäppning hela vägen ner på framsidan. Knapparna hade jag enligt modet knäppt upp så att jag fick en hög slits mitt fram. Jag skrev om det i dagboken efteråt. Jag såg snygg ut i kläderna och de signalerade ju att jag var en ung kvinna som sökte uppmärksamhet för mitt yttre, typ sexuell uppmärksamhet. Men det kändes inte rätt. Dagen efter gick vi till tivolit igen. Då hade jag tagit på mig en hiphoppares pösiga shorts, t-shirt och en flanellskjorta som jag hade öppen. I de kläderna kände jag mig fri och rätt.

För övrigt blev jag kysst för första gången den kvällen och när jag insåg att det var på väg att hända matades Veckorevyns tips om bästa kysstekniken genom huvudet på mig.