Snygg och ful del 3.


I en annan dagboksanteckning från samma sommar skrev jag om en annan aspekt av snygg & ful. När jag klädde mig snyggt ansåg jag att jag borde få göra det även om min kropp var för fyllig för att passa in i det rådande skönhetsidealet. Samtidigt ville jag få slippa hela grejen med skönhet.
På senare år har det blivit viktigt för mig att inte shejma tjejer som håller på med smink och skönhet, att sluta hata, börja stötta, jobba med systerskap, se vad man kan ge varandra och hylla det som är roligt i smink, hår och kläder. Jag är trött på att det som flickor och kvinnor gör ska ha låg status utan anledning.
Men jag har alltid hört till den traditionella skara feminister som vill slippa raka mig i armhålan. Skönhetsvård och smink ska vara tillåtet och roligt för alla som vill hålla på med det, men jag vill inte behöva befatta mig med det.
Jag vill att mina ansiktsdrag ska få bara vara och inte något som jag förväntas jobba på. Det är alltså inte fel att jobba på sina ansiktsdrag. Men jag tycker det är ledsamt att det går bättre för mig på en jobbintervju och blir lättare för mig att socialisera på en fest om jag målar mig i ansiktet.