Illustration steg för steg.

Idag jobbade jag hemma med att ta fram några illustrationer till skyltar som ska vara i ett naturreservat. Jag tycker det blir lite kul med cartooniga illustrationer som en kontrast på skyltarna, även fast jag är lite osäker på om de bakom projektet tittade på min portfolio eller om de bara tyckte att jag satt nära i korridoren.

Idag tecknade jag en bergkäring, ett underjordiskt väsen från Luleå. Först läste jag en bok om bergkäringen och noterade alla beskrivningar som fanns av hennes utseende. Hon har ju bara funnits i folks fantasi, så det fanns inga foton på google. Folk har dock rapporterat en del om hur hon såg ut. Som en vanlig kvinna, kortväxt, med lång näsa och så vidare. På nätet kollade jag upp hur gammeldagsa bondkläder ser ut, och hättor.

Det här var den andra skissen jag gjorde och som jag bestämde mig för. Bergkäringen brukar ha hätta på sig, men det fanns en rapport om att hon hade stått och borstat sitt långa röda hår en gång, det lät fint så jag lät håret hänga fram ur hättan.

Sen tuschade jag med en penselpenna och pennor i olika tjocklekar, det blir snyggast.

Här har jag skannat in bilden och håller på att joxa med färgläggningen. Hättan är alltid röd. Men bergkäringen har olika färger på resten av klädseln beroende på humöret. Jag bestämmer mig för att göra både kjol och tröja röda, så det blir konsekvent. Det betyder att bergkäringen är på gott humör.

Allt det röda gjorde att hon ser ut lite som en tomte, men what are you gonna do? Bergkäringen har också husdjur, "små röda trollhundar". Typ som en variant av finnspetsar i färgen, tänker jag, hundar kan ju inte vara hur röda som helst.

Okej, där är hon, bergkäringen, med sina hundar, sittandes på en sten i Brändön. Jag gillar henne!