Förstagångsförälder.

Inspirerad av Sockerapas inlägg om att nya föräldrar förväntas ha en färdig åsikt om precis allt ska jag berätta om några saker som jag inte visste innan jag fick barn.

Jag saknade erfarenhet av bebisar och vi fick barn tre månader för tidigt, så vi hade missat all introduktion till föräldraskapet, föräldrakurs och så vidare. Då var det så här:

Jag visste inte att man ej ska lämna spädbarn på skötbordet och gå iväg för att hämta en blöja. Det visste jag inte. För spädbarnet kunde ju inte röra sig. Det kunde inte ens rulla runt. Så med hjälp av logik trodde jag att det var ok att lämna spädbarnet där.

Jag visste inte att alvedon var farligt för små barn. Alltså, att man inte ska ge det "i onödan". Det kände jag inte till.

Båda de grejerna kom fram på konstiga sätt via sköterskor på sjukhuset. Barnsköterskorna hade hundra års erfarenhet av småbebisar och de glömde bort att jag och N inte bara var föräldrar till en för tidig unge, utan att det också var vårt första barn och att vi inte visste någonting.

En sköterska berättade för mig att hon hade skällt ut en annan mamma för att den hade lämnat barnet på skötbordet. Jag ba, oj shit, vilken tur att hon inte visste att jag har gjort det.

När C var sjuk och blev bättre av alvedon ville jag och N att hon skulle få alvedon varje gång febern kom. Men efter ett tag märkte jag på en sköterska att hon var emot det. Hon liksom, svarade inte när vi frågade efter alvedon eller var undvikande och gick ut. En sak som hade hjälpt var om hon hade förklarat varför hon var tveksam, för som det var fattade vi inte varför hon inte ville hjälpa vårt barn.

Ja det var det.

Kommentarer

Kattis sa…
För mig som inte har barn då, varför ska en inte det. Kan de ramla ner? Och varför alvedonen? Jag vill ju passa på att lära mig nu!