Nu min lista med Hur man skriver en bra barnbokstext!

Detta kommer från en aktiv högläsare. Barnböcker har texter som är gjorda för att läsas högt. Det kommer alltid att vara två som tar del av en barnbok - en vuxen som läser och ett barn som lyssnar. Även om målgruppen för barnböckerna är barnen så är föräldern också viktig. Du når barnet via den vuxna, så att säga.
Listan med skrivtips är skriven ur mitt perspektiv, högläsarens:

  • Inga kommatecken. Meningar med kommatecken är svårare att läsa upp. 
  • Ordet och är din vän. "Tilly och Milly och Märta och Max" är lättare att läsa upp än "Tilly, Milly, Märta och Max."
  • Följ inte upp repliker med att beskriva vad karaktärerna kände när de sa dem. Alltså, skriv inte så här: "- Men var är den stora hunden, frågade Lotta förskräckt. - Jag vet inte, sa Orvar oroligt". Låt barnet dra slutsatser om vilka känslor som kändes och låt uppläsaren läsa en skönare mening, kanske: "- Var är hunden? sa Lotta. De såg inte hunden."
  • Inga upprepningar av ord. Meningar med upprepningar är jobbiga att läsa högt. Som det här: "Åh, åh, sa Jonny och Dante, här kommer vår lurviga, lurviga unge."
Ja det var det. Nu borde jag väl ta de här skrivtipsen och själv skriva en perfekt barnbok, men det vet jag inte hur man gör. Så jag avslutar med ett stycke ur en mästares bibliografi:

Den vilda bebin tjatar på sin mamma varje stund, nu vill han ha en liten hund.
En hund vill alla ha, och bebin allra mest. Och får han ingen hund så vill han ha en häst.

Barbro "Alma-priset" Lindgren.

Kommentarer