EU:s flyktingpolitik tar liv.

För några månader sedan skrev jag tillsammans med andra miljöpartister i Luleå en artikel om Europas skyldighet att hjälpa flyktingar. Bilden på den treåriga pojken Alan Kurdi, som låg död på stranden, hade spritts över världen. Jag skulle vilja hålla upp den bilden framför dig igen nu. Vad vi skrev i september var: Glöm inte Alan Kurdi.

Sedan dess har i genomsnitt två barn drunknat på Medelhavet varje dag. Oftast bebisar och mindre barn.

Jag känner en stor frustration och vanmakt över att det här händer. Och varför sker det här? Det är inte naturkrafter eller mystik som orsakar det här. Det är människor och mänskliga beslut, närmare bestämt beslut från människorna som styr EU. Den europeiska unionen som vi ingår i skapar regler och lagar för att hindra och stoppa människorna som flyr från kriget i Syrien och andra platser i världen. EU arbetar för att stänga och låsa dörren till Europa.

EU hindrar flyktingar från att resa med lagliga transporter. Det innebär att de som flyr tvingas i armarna på flyktingsmugglare, in i lastbilar och ut i gummibåtar på Medelhavet.

I december slöt EU ett avtal med Turkiet för att få Turkiet att mot betalning stoppa flyktingar från att komma vidare in i Europa.

I januari undersökte EU nya sätt att hindra flyktingar att kunna lämna Grekland, bland annat med hjälp av Makedonien. I Dagens nyheter läste jag att Ungern, som var positiv till idén, hade bidragit med övervakningskameror och taggtråd.

Det här är skamligt. Vad EU gör, den union som Sverige är medlem i, är att aktivt orsaka att människor, vuxna och barn, dör.

Kriget i Syrien har orsakat ett totalt sönderfall av landet och nu flyr fler än under andra världskriget. Europas svar på det här är att bygga politiska murar som tar tusentals liv. Det är helt oacceptabelt.

EU:s flyktingpolitik är inhuman.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade: ”Om vi kunde rädda bankerna så kan vi rädda flyktingarna”. Det är sant. Alla möjligheter finns och Miljöpartiet jobbar för detta i Europaparlamentet, men EU gör tvärt om.

I dag, den 27 februari, genomförs en folklig protest över hela Europa mot EU:s inhumana flyktingpolitik: European march for refugee rights. Protesten kräver säkra vägar för flyktingar från kriget in i Europa.

Jag vet att vi är många som upprörs över flyktingpolitiken och det är bra och viktigt att vi protesterar tillsammans. Vi måste kräva en hållbar och human flyktingpolitik på EU-nivå, genom att jobba på alla sätt, med politik och med folkrörelser.

Publicerad idag i Norrbottens-Kuriren.