2016 års globala trender uttolkade av Malin.

Vi vet ju att det är fruktansvärt här i världen, alltså, det är ju så dåligt så att jag nästan har ont i magen, och om jag känner på det sättet så gör andra också det.

Idag till exempel läste jag i tidningen (och fick rapport på facebook via en hjälporganisation) att flyktingarna som sitter fast vid grekiska gränsen blev beskjutna med gummikulor och tårgas igår, från Makedonien.

Okej, det var ju inte någon speciellt bra nyhet, faktum är att jag känner en stegrande oro av att höra den. Jag tänkte på en sak, och det är inte bara att jag ständigt bryter mot skrivregeln om att inte sätta komma och ordet och bredvid varandra, utan också att jag har emottagit en del förvirrande uppgifter om att utvecklingen i världen egentligen går framåt. Alltså, att allting blir, eller är, bättre än det har varit förr.

Det här känns ju oerhört konstigt med tanke på de rapporter som kommer dagligen om krig, flykt, terrordåd, klimatförändringar, rasism och alla former av extremism. Fakta som borde tyda på att saker inte blir bättre hela tiden är till exempel att fler människor är på flykt från krig just nu än någonsin tidigare i mänsklighetens historia.

Men eftersom jag gärna skulle vilja ha missat trenden om att folk på jorden generellt har det bättre än nånsin, så tog jag och googlade Global trends 2016.

Okej, det här är de globala trenderna 2016 enligt A.T. Kearney, nåt globalt företag.
 1.  Geopolitical realignment: Instabila relationer mellan länder. EU blir alltmer cp.
 2. Continued global violent extremism: Terroristtrenden fortsatt stark. 
 3. U.S. economic resurgence: Det blir bättre för USA:s ekonomi. 
 4. Post-BRICS emerging markets: Nåt med global handel. 
 5. New resource slump cycle: Nåt mer med handel. 
 6. Accelerating global climate change: Mer extremväder, isen i Arktis smälter, el ninjo är helt galen.
 7. Depopulation waves: Folk... flyr från ställen där de tycker att de har det dåligt, samtidigt som befolkningen i rika länder generellt blir äldre?
 8. IT revolution 2.0: Skillnaden mellan virtuellt och verkligt liv försvinner. 
 9. Rise of the machines: Allt blir smart. 
 10. Evolving artificial intelligence (AI): Fysiker oroar sig för Terminator.
 11. Cyber insecurity: Vi kämpar vidare med internet, integritet vs övervakning och att allt kan hackas.
 12. Changing nature of power: Makt (politisk makt) blir mer och mer diffus och flyktig på grund av globalisering, internet och terrorism och folk kommer att fortsätta vara rädda på grund av detta.

Mm, jag tycker mig inte direkt se någon sån där jättepositiv utveckling när jag slår samman de här trenderna. Det här känns istället jättebekant och oroande. Ehm... ja.