Journalen.

Natten mot måndag fick C tillbaka luftvägsbesvären och medicinerna räckte inte till. C får inhalera airomir för att vidga luftrören. Man får ge airomir ett visst antal gånger per dygn och det optimala är var tredje timme. Effekten höll inte tre timmar natten mot måndagen, snarare två. Vi gav inhalationer tätare än man kanske borde då.

På måndag vabbade N med C och tog henne till barnmottagningen. Där träffade de doktor Johan och C inhalerade ventoline. Det är en kraftigare luftrörsvidgande medicin. De bad oss att höja dosen av förebyggande kortison (flutide) ytterligare under några dagar.

Natten mot tisdag var problemen inte bättre, utan värre. På tisdag morgon när jag och C försökte äta frukost hostade hon kraftigt och fick inte möjlighet att hämta sig. Det var inget fel på energin eller aptiten, hon var snarare för pigg för sitt eget bästa och hade kutat omkring och lekt häxa tidigare under väsanden och hostningar. Men redan en timme att hon fått airomir hade hon det rejält jobbigt med att andas. 
"Vi måste åka till sjukhuset" sa C. 
Ja, jag hade också haft såna tankar, så jag ringde barnmottagningen. De rullade ut röda mattan för oss. 

Vi träffade doktor Johan igen. Han rådgjorde också med en överläkare som hette Sara. Cs lungor lät tätare än dagen innan. Vi blev inlagda på avdelningen. Det kändes skönt. Jag tyckte inte det kändes okej med en till sån jobbig natt hemma. Vi blev hämtade av en sköterska. Syresättningen var bra. När C fick ventoline igen upphörde besvären. 

Jag har ett antal frågor som jag har tagit upp med all relevant vårpersonal som jag har träffat på. Något jag inte har haft anledning att tänka på, eller har tagit upp med vården sedan vi blev utskrivna från sjukhuset första gången, är att C har lungdiagnosen BPD, bronkopulmonell dysplasi. Under vintern och våren 2016 har C haft värre besvär med luftvägarna och astma/BPD än tidigare. Vi har fått åka in akut ett antal gånger och det är något nytt för oss. Hon brukar få bra hjälp av det förebyggande kortisonet som vi inhalerar hemma, men under vintern och våren har hon inte svarat lika bra på det. Under några perioder har vi använt ganska höga doser utan att se någon förbättring.

Doktor Johan, jag tror att han var lite ny på jobbet. Men han spekulerade i att det kan ha varit fler luftvägsvirusar i omlopp än vanligt den här vintern. Jag frågade om effekten av kortison kan bli sämre för att Cs lungor blir större. Doktor Johan sa att de brukar se att även barn som är äldre än C får bra hjälp av kortison. Jag tolkar det som att Cs ålder eller lungornas storlek inte har med saken att göra.

Under dagen på sjukhuset fortsatte C att få inhalationer var tredje timme, av ventoline och pulmicort som är sjukhusets version av förebyggande kortisonmedicin. Hon fick också flytande kortison igen, det är tredje gången i år. Hon fick lämna blodprov. Hon är fantastisk. Hon gör så bra ifrån sig på sjukhus. När hennes besvär försvann blev hon också helt ofattbart pigg. En sköterska föreslog att vi skulle gå ut till lekparken. Vi gjorde det och lekte och lekte. 

På kvällen kom N till oss och jag fick åka hem. Vi har ju varit på sjukhus med C massor av gånger, men inte vetat om att avdelningen har en policy om att bara en förälder får sova över. Vi har alltid varit hela familjen, alla tidigare nätter. När jag letade efter en extra kudde uppdagades regeln och jag fick lämna familjen och åka hem till katten.