Politiker.

Här stod en ung politiker och lät som en åderförkalkad papegoja, skrev Johan Hilton i DN härom dagen.

Ja, jag ser också att det är ett problem för demokratin när politiker inte för en ärlig dialog. Samtidigt är det orättvist att ensidigt skylla på politikerna för den här situationen som vi alla tillsammans med medierna har skapat. Det finns ingen gräns för granskningen av den som säger att den vill något bra. Politiker blir straffade och hatade om de gör misstag, säger fel eller är och pratar som vanliga människor.

Ändå är det dit vi måste förstås. Politiker måste få vara ärliga och vanliga. Det måste vi lära oss att acceptera. Du kan börja med att fundera på hur du skulle vara som politiker.

Maria Wetterstrand skrev i tidningen Syre i veckan om politikerföraktet hon har mött genom åren. Folk kan inte tänka sig att hon eller någon annan politiker har andra motiv än cynisk makthunger. Det finns bara inte i vissas huvuden. Numera lutar hon åt att säga "gör det bättre själv då".

Det tänket har jag haft hela tiden, eftersom det är så otroligt nära och lätt att vara med och påverka om man hittar ett parti som man gillar.

Politiken bedrivs på alla nivåer, från den nationella ner till kommunerna där människor som aldrig fått betalt för sitt engagemang försöker göra skillnad. Ju fler vi blir desto bättre kommer vårt samhälle att må.