Impending Energy Mess och enklare liv.

Robert Hirsch skrev en rapport för USA:s energimyndighet 2005 om peak oil. Den kallas för Hirsch-rapporten. Han tar upp innebörden av peak oil och vad som behöver hända för att USA ska klara av förändringen bort från olja till andra energiformer.

Jag lyssnade på en intervju med honom, jag hittar inte tillbaka till den nu. Men han sa ungefär såhär:
"Vi mötte ett enormt problem, som var värre än vad någon av oss kunnat föreställa oss innan vi gjorde beräkningarna. Det tog ett tag för mig att komma tillbaka och ta ett konkret och positivt angrepp på problemet."

Hirsch skriver i rapporten att det tar ungefär tjugo år, om vi jobbar så fort vi kan, att ställa om från olja till förnybara bränslen. Om vi börjar med det efter peak oil kommer världen att ha bränslebrist under två decennier, minst. Om vi börjar tio år innan peak oil kommer vi ha bränslebrist i tio år. Om vi börjar tjugo år innan peak oil kan vi klara det. Vi vet ju inte när peak oil kommer att inträffa, så det bästa vore att börja jobba direkt. Det skrev han 2005.

Han menar vidare att vi behöver utnyttja alla former av fossila flytande bränslen som vi kan få tag på under omställningstiden, för att mildra effekterna av oljebristen. Eftersom det inte kommer att finnas nåt annat då. Det är ju inte uppfunnet ännu.

Robert Hirschs senaste bok blev recenserad på en blogg. Bloggaren var arg på Hirsch för att han föreslog att vi skulle hålla på med oljesand och fracking för att mildra energikrisen. För det är ju dåligt för miljön.
Jag har stött på besläktat motstånd i recensioner av andra böcker med temat peak oil. Författaren David Jonstad har skrivit två böcker på temat, de heter Kollaps och Jordad. Jag läste två recensioner av Jordad och i båda fallen var recensenterna irriterade på Jonstads lösningar, eller brist på lösningar, på problemet med peak oil. Till exempel här:
"Varför säger David att folk måste sluta pendla miltals till jobbet varje dag?"

Ja, dumma David, varför kommer han och förstör? Recensenternas reaktioner är intressanta. I Gratislunchen avslutades boken inte heller med ett schema över lösningar på detta jätteproblem, till min besvikelse. Det kanske beror på att det inte finns lösningar. Eller att det är svårt för en enskild författare att hitta på lösningen. Det kanske inte är lösning på problemet som peak oil-böckerna handlar om, utan att peka på det här stora och komplexa problemet som vi inte vill tänka på.

Robert Hirschs senaste bok heter The Impending World Energy Mess och David Jonstads Jordad handlar om att återvända till naturen och förbereda sig på kollaps. Jag har inte läst dem.

En söt kattunge: