Kort steg till ilska mot flyktingar.


En människa som jag känner och tycker om delade det här på facebook i förrgår. Jag blev illa till mods. 

Delningen visar att steget är kort till att känna en brinnande ilska mot flyktingar. Strunta i det verklighetsfrånvända kravet att skriva om grundlagen. Och kravet på nyval, som jag tror att människan jag känner inte fattade vad det handlade om. För mig handlar inte delningen om själva sakfrågan heller, om asylsökande som begår allvarliga brott inte ska få stanna i landet, som visst är en rimlig fråga och som vi har lagar som reglerar. För mig handlar delningen om att min väns inställning till flyktingar är fientlig. Att flyktingar som grupp möts med ilska och hat.

Jag har tagit diskussionen, eller försökt starta en diskussion, vid två tidigare tillfällen när min vän har delat besläktade saker, men jag inte fått något svar och den här gången orkade jag inte.

Kommentarer

Andreas sa…
Det kan bli väldigt farligt om man börjar tumma på principer om likhet inför lagen. När man väl börjat kommer vissa ropa på ännu hårdare tag och det kan bli ett sluttande plan. Vad händer t ex om ett flyktingbarn snattar (jag snattade själv en del när jag var barn och jag är svensk)? Kommer föräldrarna att hållas ansvariga och hela familjen skickas hem? Eller skadegörelse av barn eller psykiskt sjuka?
Malin sa…
Nu har jag läst om likhet inför lagen på wikipedia. Att det är en mänsklig rättighet att alla ska vara lika inför lagen. Att folk ska slippa diskriminering, att vi ska ha en likhetsprincip som innebär att fall där de sakliga förutsättningarna är lika ska bedömas på samma sätt. Ursäkta att jag citerar ett uppslagsverk, jag behövde bara få lite koll på frågan :)

Ja visst tänker jag också i de banorna som du beskriver. Att det vore totalt orimligt att utvisa alla som har begått ett brott oavsett hur allvarligt brottet är. Speciellt som man vet vilka situationer folk hamnar i. Till exempel unga och ensamkommande på asylboenden. Det är inte lätt.

Lagen tar ju hänsyn till sånt här också, de befintliga lagarna som vi har. Som det är nu kan en asylsökande utvisas om den döms för ett brott som leder till fängelse, som jag har förstått det.
Malin sa…
*oavsett hur allvarlig brottet är = jag menar utan att ta hänsyn till vilken typ av brott det är, snatteri är ett bra exempel.