Expeditionen.


Jag har lyssnat på Bea Uusmas Augustprisbelönade bok Expeditionen: min kärlekshistoria. Den var underbar. Jag älskade både hur spännande den var och Bea Uusmas besatthet av den misslyckade Andréexpeditionen. 

Salomon August Andrée var en ingenjör som ville flyga till nordpolen i luftballong 1897. Han och två andra expeditionsmedlemmar dog under mystiska omständigheter på en avlägsen ö i Arktis efter tre månaders strapatser på isen.

Det visar sig att jag äger båda Bea Uusmas böcker. Jag har nämligen också Astronauten som inte fick landa, en annorlunda bok utformad som en barnbok, som jag också tyckte mycket om. Jag kopplade inte ihop böckerna förrän jag googlade Andréexpeditionen och såg att Bea Uusma tidigare hette Schyffert.

Skvaller
Bea Uusma är Martina Haags lillasyster.