Antidemokratin.
Jag vet i teorin hur man borde tala med de som stöttar antidemokrati, SD, Trump, IS. Att man inte kan vara arg eller ens prata om politik. Det som jag kan göra innan en politisk systemändring verkligen har gjort skillnad, är att prata med människan om vad den känner. 

Den känner säkert ilska och maktlöshet. Det är en verklig maktlöshet, inte påhittad. Det finns en skillnad mellan politikernas prat om att allt blir bättre och dessa människors upplevelse av att deras liv, möjligheter och framtid blir sämre. Och den skillnaden noteras och det känns ju så ljugigt och konstigt att eliten babblar om växande ekonomi och att Sverige går bra eller vad det nu är, när folk ser att de får färre möjligheter i livet. 

Rasism är en psykologisk mekanism som är en respons på låg självkänsla. Stark självkänsla får man bland annat av att vara med och påverka i sitt liv, i lokalsamhället och sin omvärld. 

En undersökning har visat att 70 procent av britterna har fått det sämre än sina föräldrar, på grund av globaliseringen. Globaliseringen tar bort makt från lokalsamhällena.

Kapitalismen sliter isär samhället och jag önskar att det bara gjorde att folk blev galna, men de blir nazister. 

Det här med att skapa delaktighet är det som säkert fungerar och som man kan göra där man finns, på den lokala nivån, för att hejda erosionen av demokratin som pågår överallt nu. Jag vet ju det. Och såklart ska jag göra det jag kan i mina sammanhang för att bidra till det. Bara det att jag blir så himla, himla arg på den där 61-åriga snickaren när jag läser vad han har tänkt göra på valdagen i USA.