Barnets sömn.

En kväll under de senaste tolv dagarna har C somnat klockan 21. Hon har inte sovit några tolv timmar någon enda gång, hon sover inga elva timmar, hon sover inga tio timmar. Nio och en halv timme sover hon i genomsnitt. Hon somnar mellan 21.30 och 22.15.
Jag vet inte om hon har ett mindre sömnbehov än andra barn eller om hennes kropp är så "dum" att den inte somnar på kvällen fastän hon går med sömnbrist.

Nå. Jag och N hade ett snack. Han är väldigt trött på att hela kvällarna försvinner i en längtan efter att en femåring ska somna. Jag har gått med på följande: vi försöker lära C att kunna somna på egen hand. I en vecka testar vi därför att inleda nattningen med kvällsfika i dämpad belysning, sedan en halvtimmes mys tillsammans i sängen med saga, följt av att förälder sitter på en stol medan ungen i teorin somnar.
Efter sju dagar ska vi utvärdera och komma fram till en gemensam modell för läggningarna tillsammans med C. 

Ja herregud. Jag märker både hur mycket jag gillar och saknar att få ligga bredvid barnet och att det känns enklare för varje gång som vi klarar en stolsittning. Om jag fick bestämma skulle jag fortsätta att somna bredvid henne, men det funkar inte att testa en sån här grej om vi inte är solidariska föräldrar emellan. 

Så jag antar att den här nya rutinen påverkar hur C kommer till ro på kvällen och det är ju bara att acceptera.

Just nu är klockan 22.14 och N sitter på stolen efter att ha tagit över efter mig vid 21.30.


Förresten så åt vi pizza igår! Mumsigt.