Fredag och politik igen.

I fredags skulle jag ha jobbat hemma, men de behövde mig på kontoret så jag for in. Och det var ju skönt, för då slapp jag jobba med min himla bok. Vi hade ett givande teamwork på jobbet också så det var win-win.


Nejmen det här med politiken, lät jag som att jag är världens minst radikala politiker när jag skrev att jag inte är intresserad av att komma med fantasiförslag som inte funkar med verkligheten? Jag ska berätta att grunden till den inställningen är att socialdemokraternas politik i Luleå är jättebra. Enligt den politiskt beslutade visionen för Luleå jobbar alla verksamheter för att bli hållbara på alla plan. Och tjänstemännen som jobbar mot min nämnd har barnen i första rummet hela tiden. Där finns i grunden inget att opponera sig emot.


Men det är inte lätt med allting ändå. Och det beror på lärarbrist och på att skolan har för liten budget. En sak jag önskar vore annorlunda är att budgeten som skolan får av kommunstyrelsen inte styrs av hur många elever det är i skolan. Alltså när det blir fler barn i skolan, som det har blivit nu, så får inte skolan mer pengar. Så istället har vi fått ett ganska så stort sparkrav.


Att besluta om internbudgeten var det mest nervösa och skrämmande jag gjort hittills i politiken. Det som miljöpartiet satte sig emot var ett sparkrav på tre miljoner på kulturskolan som fanns med i förslaget från början. Det togs bort sen. Men då sparade man de miljonerna på grundskolan istället.


I skolans budget för 2017 var jag med och tog beslut om att vi ska dels satsa och dels spara, både gasa och bromsa. Vi ska göra en stor satsning på digitalisering av skolan och samtidigt försöka oss på att organisera om skolköken så att man kan spara pengar på förskolan. Under mötet när vi skulle besluta om det hände en lustig grej. Liberalerna ville inte vara med på att spara in pengar så de sa nej till det. Ordföranden frågade var de skulle hitta pengarna i så fall. Då sa L att om de hade fått bestämma om kommunens budget så skulle skolan ha fått alla pengar de behövde och då skulle vi inte ha de här sparkraven på oss och då behöver inte L göra någon nedskärning i skolan.


Jag tyckte det var intressant. Att man kan hitta på fantasipengar på det sättet! Men den budget som skolan får från kommunstyrelsen på riktigt kommer ju inte att täcka skolans önskade behov, så fantaspengarna kan tyvärr inte betala för något.


Jag är fundersam kring det här med att vi in nämnden satsar så stort på digitalisering, fastän vi samtidigt behöver spara pengar i verksamheten. Egentligen borde man kanske prioritera bort satsningen, med tanke på läget, men samtidigt känns det svårt att säga nej till att datorisera i skolan när resten av samhället springer vidare åt det hållet. Men men, jag är ju nybörjare och håller fortfarande på att lära mig. Nästa år blir det nog tydligare för mig hur jag vill prioritera.


En sak jag skrev tidigare som jag ska korrigera är att alla förslag som nämnden beslutar om kommer från tjänstemännen. Så är det inte, partierna kan lägga egna motioner och nämndinitiativ. Men alla förslag till hur vi ska besluta om allting kommer från tjänstemännen.


En sista grej om politik idag: det är en arena där allt som den här skolduktiga, tvättstugelappskrivande tjejen haft inom sig äntligen kommer till användning. Rekommenderas.


Obs att inget är självklart för mig i hur man ska besluta om saker. Jag är inte tvärsäker. Jag är intresserad av att det ska bli så bra och rättvist som möjligt under omständigheterna. Så därför är jag alltid jätteintresserad av input och feedback från folk som vet.


Kan man ha för många bälten? Det är en av debattämnena för nästa sammanträde.