Sömn.

Trots att Donald Trump finns är jag fortfarande på ett gott humör som går hela vägen igenom efter helgen. Och det var ju inte som att familjens återkomst tog udden av välmåendet. Dynamiken mellan mig och N är moaah (pussar på fingrarna).
De två kom hem halv tio på söndag kväll. C somnade halv elva. Igår måndag var hon väldigt trött. Jag varnade tre personal på förskolan om att hon var så trött. När jag kom hem efter jobbet låg hon i hallen med kläderna på i en hög av gnäll. Det jobbiga var att hon ändå inte kunde somna på kvällen. Klockan var halv tio innan hon sov. Efteråt låg jag och läste i vårdguiden om barn och sömn och fick reda på följande fakta:
1. Barn mellan 3 och 6 år behöver 11-12 timmars sömn per natt
2. Barn i femårsåldern som har sömnbrist kan verka bråkiga och otrevliga istället för sömniga.
Eller som jag kallar det, verka som ett litet svin.

På natten fick C hosta som inte ville gå över, så hon och jag stannade hemma från förskolan. Nyss kom N och tog över så jag kunde åka in till jobbet.

Men, barnets sömn! Hon somnar alltid sent. Säg att hon somnar klockan 21 i genomsnitt och stiger upp 7. Då får hon tio timmar. Det är väl inte så himla farligt. Men jag vill ju inte att hon ska gå med sömnbrist.

Något som vi gjorde förut och som vårdguiden rekommenderar är att ta det lugnt en timme innan läggdags, gärna dämpa belysningen och inte titta på skärmar under den stunden. (För att skärmar har blått ljus som gör dig pigg.) Vi har bara halkat ifrån den rutinen.
Ett annat sömntips var att barnet ska få en timmes dagsljus utomhus varje dag.

Och så att det är bra för insomningen att ha samma rutin varje kväll med kvällsfika, borsta tänderna, läsa saga bla bla bla, ja det är vi experter på.


Snark!