Dåliga argument.


Skärmdumpen kommer från en diskussion om klimatförändringarna. 

Det där är ett resonemang som irriterar mig. Hur och vad menar de som säger att det inte är någon fara för "vår planet" med klimatförändringar, eller annan miljöförstöring? Vad räknas? Jag tror att det man tänker är att vi människor kommer att drabbas, men att detta inte vore slutet. Slutet för liv på jorden, antar jag. Inte slutet för evolutionen och naturliga processer. Ja, det stämmer ju. 

Men
1. Det är fruktansvärt att människor drabbas. Det kommer varken att vara anonyma siffror eller skyldiga nedsmutsare som råkar ut för matbrist, sjukdom eller krig. Det kommer att vara alla människor överallt, men framför allt är det och kommer att vara de fattigaste och mest försvarslösa, barn.

2. Det är inte enbart mänskligheten som tar stryk av miljöförstöringen som vi orsakar. Det är hela ekosystemet med hela dess rika, underbara myller av liv och arter. Att vi tar död på det är en fruktansvärd tragedi.

3. Är allting bra med planeten om den fortfarande snurrar runt solen? Om det finns bakteriellt liv i haven, som efter årmiljoner kan evolvera till något mer? Nej, jag tycker det vore en enorm sorg.

Kommentarer