Trump offrar oss allihopa.

Det intellektuella hålet Donald Trump har bestämt att USA ska dra sig ur Parisavtalet. Jag lyssnade på miljöprofessorn Johan Rockström i radion medan jag körde till jobbet i morse. Han var förbannad. Precis den känslan har jag också. Här säger Rockström i DN att beslutet är skadligt, oansvarigt och egoistiskt.

Det är våra liv Trump leker med och han gör det bara av nån slags... slafsighet, känns det som. En sån fruktansvärd ansvarslöshet. Total brist på empati och mänsklighet. Man kan trösta sig med resonemang om att det här ger andra länder eld i baken hur mycket man vill, men utan världens näst största utsläppare, USA, med i ansträngningarna så kommer det bli väldigt svårt att få till en hejd på klimatförändringarna.
Jag är stolt över Margot Wallström, som skrev det här: "The US decision to leave the Paris agreement is a decision to leave humanity's last chance of securing our childrens future on this planet." För precis så allvarligt är det. Mänsklighetens sista chans att säkra sina barns framtid.

Eftersom vi lever i den värld vi gör pratar många om det här ur ett ekonomiskt perspektiv, att Trump är dum som väljer bort de nya miljövänliga näringarna och missar chansen att tjäna mer pengar och så vidare. Att han säger nej till teknisk utveckling. Och visst är beslutet även dumt rent affärsmässigt, men det värsta med hans beslut är att det gör framtiden ohållbar för alla oss som lever på jorden, att ingen människa som finns kan skydda sig från konsekvenserna. Alla drabbas när det blir svårare att odla mat, när ekosystem kollapsar, när havet stiger. Har Donald Trump rätt att göra så mot oss?
Tycker inte jag.

Fredagsfeeling, alltså. Här är även en bild på mig på mitt kontor:


Kommentarer