Hudvård enligt Malin.

Nu kan jag inte låta bli längre, jag måste kommentera på ämnet hudvård. Många håller på med det och som jag har noterat så har processen utvecklats. Eller snarare överutvecklats, tills folk gör en komplicerad procedur varje kväll med en massa syror och oljor och dekokter som jag inte vet något om.

När det här kom upp i en diskussion på instagram skrev jag att jag inte tror på hudkrämer. Min inställning till hudvård har länge varit såhär: jag tvättar ansiktet med handtvål varje morgon och kväll. Efter dusch smörjer jag in mitt ansikte med nån kräm som Nicklas har köpt. Det skulle ha kunnat vara vilken kräm som helst som är typ mild och oparfymerad.

I övrigt har jag då och då över åren sett nån artikel med rubriken: bevisat att rynkkrämer inte fungerar. Och då har jag tänkt, jaha, va bra. 

Men min kompis på instagram skrev att hon trodde på hudkräm, till exempel retinol, eftersom det ska vara underbyggt av forskning. Jag gillar ju denna människa mycket och drog ut på en längre googlingsturné. 

Efter den fick jag klart för mig att det är väldigt svårt att hitta nån forskning om det här över huvud taget. Det duger ju inte att läsa saker på hudvårdssidor. Det är inga bra källor. De vill sälja hudvård. 
Det närmaste jag kom var en doktor som sa att den typ av retinol som man vet fungerar kan man få på recept. Och så den där boken Huden av en doktor Yael som har varit med i Skavlan. Såhär säger hon då: 
Allt är dåligt för huden. Hudvård som den ser ut nu är onödig, oljor är dåligt för huden, tvål är dåligt för huden, vatten är dåligt för huden.

Suck. Vet knappt vad jag ska skriva om det, men både ja och nej till hudvård verkar väldigt jobbigt.

Nå, för att du ska kunna bedöma hur min tjugo år långa rutin (tvätta med tvål, smörja efter dusch) har påverkat min hud ska jag visa en bild på min huds status. Övriga fakta: jag brukar inte sminka på huden. Jag fyller 38 nästa månad. NOFILTER:

Hur allt jag skrivit nu hänger ihop med mina försök att acceptera kroppen och åldrandet är oklart. Men det är säkert en del av processen.

Kommentarer

Unknown sa…
Tycker ju sånt här är spännande! Satt o googlade imorse men hittade heller ingen direkt ”forskning”. Väldigt konstigt! För jag läser ju om att det finns forskning om just retinol överallt, men ingen länkar källor. Men sen tänker jag att mycket hudvårdsingredienser är kemi, och att köpa en vråldyr återfuktande kräm är onödigt eftersom det förmodligen finns en snarlik billig version. Många gillar t ex Lidls hudvård. Men ja, i det stora hela handlar det ju om genetik hur man ser ut.
Unknown sa…
P.s, du har jättefin hy!
Malin sa…
Haha, gullis. Ja inte för att värdera, men jag tycker min hud ser helt normal ut.
Det är säkert som du skriver om kemin och även genetiken. Jag kände att om jag skulle börja öppna på locket till hudvård nu när jag är på nivå noll och inte kan nåt så kommer jag villa bort mg helt i informationsdjungeln. Min rutin med tvål och vatten var ju enligt uppgift lika fel som att sätta oljor på huden, men jag orkar inte ändra mig nu. Haha!
<3