Morgonstudion.

SVTs nya morgonprogram Morgonstudion har fått en del kritik, och efter att som varandes mammaledig ha kollat mycket på det kan jag instämma. Morgonstudion ersatte mitt älskade Gomorron Sverige, och saknaden är stor.
Mina största invändningar är att programmet är förvirrande och otydligt och har gått med i en trend av grund information. Korta budskap utan fördjupning. Och att ha massor av info om olika saker i rutan samtidigt. 

Ingen människa kan koncentrera sig på flera saker samtidig, alltså läsa en text om en sak och samtidigt ta in prat om nåt annat. Men i Morgonstudion är hela programmet uppbyggt för att vi ska det. Ibland blir det smaklöst, som när flashar om hemska händelser byter av varandra i botten på rutan medan programledaren skrattar om Elle-galan. Och det blir förvirrande när textrutorna i nyhetsinslagen handlar om helt andra saker än det som Alice Bah Kunke blir intervjuad om.

Det händer ju så mycket hemska saker också. Och jag blir bara mer illa berörd när rubrikerna om mord, krig, flykt och dåd rullar förbi, okommenterade, i botten av skärmen medan programledarna pratar om hur mycket mer pengar i plånboken som pensionärerna ska få. Det ger intrycket att vi som samhälle har gett upp på något vis. Inte ens journalisterna i public service orkar prata om eländet. Då föredrar jag att få en fördjupning, så att jag får en chans att förstå och sätta händelserna i ett sammanhang.

Dock är jag mycket positiv till Alexander Noréns snygga kläder. Tro inte att jag inte har märkt dem.