Om fåfänga.

Sen gymnasiet har jag hållit på med att ifrågasätta sminknormen och skönhetsnormen. Det har gått si och så, för fastän mitt inre är det här:

Så är jag SÅ FÅFÄNG. 
Jag har tagit olika beslut för att kvinnoförtrycket inte ska ha ett grepp om mig: slutat sminka mig (har varit en periodare där) och klippt snagg. Snaggen växte ut. Jag har slutat med obekväma vadderade behåar och avstår från högklackat. Det var väldigt bra och livskvalitetshöjande beslut. 

Trots dessa rutiner är det svårt att hejda fåfängan. Det finns fickor av luft runtom mig, men jag blir uppmanad att tänka på mitt yttre av populärkulturen varje dag. Och vara snygg och smal hjälpte inte alls mot fåfängan. Kanske tvärt om. 

När jag tänker tillbaka var det så gulligt hur jag sa nej till skönhet: ”jag ska inte behöva leva efter erat ideal, jag väljer att inte vara snygg”. Nu brinner det i knutarna att acceptera utseendet, för nu slutar det att vara ett val. Nu är det inte en övning längre, det är skarpt läge.

Min äldsta onge har aldrig hört mig klaga på kroppen eller utseendet förrän nu, efter graviditeten med Love. Önskar hon hade fått slippa det helt och håller.

Tillkommen regel: aldrig klaga på utseendet.

En gång när jag skrev ett litet självhatande inlägg med texten ”könshår, what is it good for?” fick jag en snäll kommentar av Hanna. Hon undrade, om jag var på en öde ö, skulle jag ändå tycka att jag hade för mycket könshår?
Mitt svar: nej, gud nej. 
Jag har tänkt på det scenariot och kommit fram till att det mesta jag gör kring utseendet, som kläder, frisyr, läppstift och hårborttagning är sånt jag gör för att se ut inför andra. Om jag var på en öde ö skulle jag fortsätta med sånt som hör till rena komfortgrejer, som klippa naglarna, tvätta mig och kamma håret, samla frukt och rötter och lägga ut stenar på stranden för att bilda ett SOS. 

Kommentarer

Unknown sa…
Alltså vilken jävla frihet det var när jag slutade läsa tidningar som Veckorevyn osv. Jag gillar smink, men främst för att det är en kreativ process och jag känner mig lika bekväm utan. På tal om det där med att inte klaga på kroppen, är uppväxt med en mamma som bantade sig igenom hela min uppväxt vilket gjorde att jag bantade första gången som 11-åring. Det är så sjukt. Det här med hur barn fattar och tar efter vuxna, vi pratar heller inte om kroppen på ett negativt sätt hemma. Det är viktigt.
Malin sa…
Håller med om Veckorevyn.
Jag fattar helt det roliga och kreativa med smink. Och även att sminka sig för att bli snygg. Jag önskar att det var upp till var och en hur man ville göra. Kommer ihåg när miljöpartiets kvinnor blev ministrar och det blev ett himla rabalder kring att bl.a. Isabella Lövin inte sminkade sig. Det säger ju nåt.
Nej usch, jag ska aldrig klaga på kroppen mer. Vill absolut inte vara en av alla källor som säger till Charlie att hon måste se ut på ett visst sätt. Hemmet kan väl få vara en fristad.
Unknown sa…
Hej Malin! Lovely blogg du har! Kan du kanske forklara for mig var ar fafanga? Ar fafanga = att bryr sig mer an absolut nonvandigt som skriver har eller vad ar det? En tjej har sager och fragar om det begreppet, och hon sager "Fjöntigt av mig att fundera på detta men jag har fått lära mig att det är fult att vara fåfäng och att fåfäng=bry sig mer än absolut nödvändigt och jag har erkänt för mig själv att enligt den definitionen så är jag fåfäng och alltså har jag dåligt samvete (känns som kvinnans eviga lott)"
http://www.familjeliv.se/forum/thread/53972326-varfor-ar-det-sa-fult-att-vara-fafang/1

Att bryr sig mer an absolut nonvandigt som att gora sig vacker ar fult? OMG. Hur ar det fult eller fel?? Jag forsoker forsta Sverige for jag ska komma (kanske? jar ar rad nu) at studera dar ett ar... ar det forbjuden at bryry sig mer an absolut nonvandigt? :O Var ar absolut nonvandigt? :D

Vad jag ser ar fafanga biblisk moral. Fafanga ar ordet som har meningen, fafanga i Bibeln menar meningsloshet. Det ar Biblen som kallade allt mojligt fafanga (meningloshet, forgaves). Fafanga ar inte ordet med meningen annat an det.
Bibeln sa att all mojlligt ar fafanga, att strava efter framgang, pengar, att strava efter skonhet all det ar fafanga enligt Biblen for du maste bara strava efter Gud. LOL :D
alltombibeln.se/bibliskordbok/ord_f.htm
www.balanslagarna.se/ds11-fafanga.html
Hur definierar du det begreppet?


1. We're programmed to desire beauty
Beauty is important to everyone. Even the outstanding Eleanor Roosevelt said ?I only wish that I had been prettier.?


This is not vanity. (Det ar inte fafanga) Evolution has programmed us to try to look beautiful. Neanderthals mixed vividly colored cosmetics, and sculpted seashell jewelry. Ancient mummies reveal that primitive orthodonture used catgut to straighten teeth and close gaps.


Evolutionary psychologists assert that trying to look beautiful is partly about sexual courtship. Looking beautiful is delightful to see, plus it can show skill, intelligence, and ingenuity.


Whether or not people who beautify themselves are aware of it, making themselves beautiful has also resulted in bonding them together socially: another aspect of evolutionary survival.

Fran boket "The psychology of beauty" av Ellen Sinkman, evolutionistisk psykolog och psykiater.
Unknown sa…
Fafanga som menar nagot vardelos, ar 100% biblisk moral nar det galler

https://www.gotquestions.org/hygiene-vanity.html
Unknown sa…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.